Слави Василев, политолог: На тези седми избори ние отново ще катастрофираме

  • 26 септември 2024 14:26

  • 415
  • 1
Слави Василев, политолог: На тези седми избори ние отново ще катастрофираме
© Novini.bg/ Canva

На тези седми избори ние отново ще катастрофираме. Проблемът не е как да има мнозинство, а как мнозинството, което ще се създаде, да не бъде подвластно на Пеевски, Борисов и личните интереси на няколко силни фигури. Това е структурен въпрос. 51-вият парламент няма да произведе устойчиво мнозинство, което да изкара пълен мандат. Това прогнозира пред БНР политологът Слави Василев.

Всичко по темата:
Предсрочните избори на 27 октомври 88

Според него е съвсем основателно хората да нямат доверие на партиите. Една от причините за това е, че нито една партия не изпълнява своята програма, обясни той. И добави:

"Властта в България не е функция на желанието на една или друга партия, а е функция на компромиса между различни политически субекти. Този компромис винаги изкривява волята на партиите пред избирателите. Всичките обещават различни политики, придобивки, но в крайна сметка нищо от това не се случва. След 7 поредни избора мисля, че е съвсем ясно, че политиката в България не е функция на волята на партиите, тя е абсолютно неизвестна, тя се формира по неизвестен начин, задкулисен и затова и хората демонстрират такова отношение, израз на което е избирателната активност".

Панчугов, политолог: Мобилизационният ресурс на партиите е към своя край

В предаването "12+3" политологът направи и друга прогноза - че избирателната активност ще падне още на предстоящите предсрочни парламентарни избори:

"Подозирам, че бихме могли да видим за първи път в историята на страната избирателна активност на парламентарни избори, в която участват по-малко от 2 млн. граждани".

Според него в така създалата се обстановка ГЕРБ са добре позиционирани преди изборите:

"Това е съвсем естествена реакция – когато не знаеш какво следва, по-добре да избереш познатото, макар да не ти харесва, отколкото да си слагаш яйцата в кошница, която може да се окаже продънена. Понеже много кошници напоследък се оказаха продънени, хората ще изберат инстинктивно сигурността. Толкова е жалка политическата ни среда, че Борисов и ГЕРБ ще излязат със сигурност напред. Смятам, че те ще излязат много напред".

Ако има мнозинство в следващото НС, то ще бъде около ГЕРБ, ДПС на Пеевски плюс някаква гарнитура, което ще бъде облечено в експертни одежди и ще се представи на хората като едва ли не кабинетът на последния шанс, изказа мнение Слави Василев.

Той смята, че на тези избори част от етническите турци, които винаги са били основно с Ахмед Доган, могат да изберат Делян Пеевски. Причината, по думите му, е, че Пеевски изглежда по-близо до властта отколкото Доган. Според него друга част от тях обаче ще минат към ГЕРБ. Той допуска, че за първи път в Кърджали ГЕРБ могат да изкарат 2 мандата – повече от двете ДПС-та, което ако се случи, ще бъде прецедент. "Големият победител от тази политическа каша ще бъде ГЕРБ и ще имаме фрагментиран парламент, в който много трудно ще има съгласие и мнозинство по ключови теми", предупреди политологът.

Той коментира и новото ляво обединение. Според него е хубаво, че има обединение, но смята, че има тотална липса на идеология.

"Не ми се струва, че на дадения етап новото ляво обединение ще бъде в състояние да върне БСП там, където ѝ е мястото".

Когато няма идеология, впечатление правят отделни елементи, каза Василев, визирайки Евгени Минчев, който ще е кандидат за депутат в листата на Коалиция "БСП - Обединена левица". "Нивото е такова. Евгени Минчев няма да бъде по-лош. Дори смятам, че той има качества да бъде по-добре от това, което е в сегашния парламент", изказа мнението си той.

Слави Василев подкрепя промяната на избирателната система. За него мажоритарната избирателна система би била стъпка в правилната посока.

"Алфа Рисърч" преди старта на кампанията: 7 партии влизат в следващото НС

В България политически лидери, бащи на нацията няма, категоричен бе той. Но добави мнението си, че проблемът на страната не е в личностите в НС:

"По-добри политици не смятам, че можем да извадим. Проблемът е структурен, системен. Трябва да разсъждаваме не кой да дойде на мястото на Борисов, а как един Бойко Борисов като се появи, да не може да узурпира държавата – да върнем защитните механизми на държавата, за да може тя да се справя с един Пеевски".

Според него "трябва да се появи единственият баща на нацията – президентът, който да посочи проблема".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
415 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Петко

2024.09.26 | 17:53

1
ТЕЗИ ИЗБОРИ СА КРАЯТ НА ВЕЧНИТЕ МЕРАКЛИЙ ЗА ДА УПРАВЛЯВАТ

Добави коментар

Водещи новини