Изборните резултати шокираха партиите, всички чакат Борисов да реши

  • 13 юни 2024 10:47

  • 868
  • 8
Изборните резултати шокираха партиите, всички чакат Борисов да реши
©

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова за незабавно започване на консултации за намирането на формула за съставяне на стабилно правителство. В своята позиция Пеевски допълва, че държавата трябва да се управлява от легитимно избраните от българските граждани партии.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 899

"Ясно е, че Пеевски се позиционира в светлината на прожекторите още преди повече от шест месеца и се опитва да има водеща роля в медийното обговаряне на това, което се случва във властта. Пределно ясно е, че победителят на тези избори е един. Той много ясно се откроява от останалите", коментира политологът проф. Румяна Коларова в студиото на "България сутрин". 

По нейни думи в българската политика устойчивият електорат не се възприема като предимство или нещо положително от обществото, а Пеевски отправя точно такива публични послания.

В търсене на изход от политическата криза

"Да започнем с това какво трябва да се направи, за да се стигне до разговор за компромиси. Това, което каза Пеевски, трябва да се направи. Той се възползва от вакуума и излезе и каза неща, които всъщност Бойко Борисов би трябвало да каже. Къде е лидерът на партията победител?", коментира социологът Юлий Павлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него политиците не трябва да са изненадани от резултата на изборите, тъй като социолозите са го предвидили още преди самия вот. 

"Структурата не се промени спрямо това, което предсказахме. Това, че влиза една партия с някакъв бум в последната седмица, е изненада, но това не променя структурата. Бяхме предсказали, че няма да има две политически формации, които да имат мнозинство. Ще бъде необходимо трикомпонентно правителство. Това беше ясно преди изборите. Трябваше да си направят стратегията как да разговарят след изборите именно на тази база", подчерта Павлов.

Въпреки това, проф. Коларова е на мнение, че изборите са били изненадващи за партиите.

"Трябва да кажем, че изборите са шокРезултатите от изборите са шок и то не само заради ниската избирателна активност. Всяка една от партиите си правеше илюзии. Със сигурност ГЕРБ си правеше илюзиите, че ще има много повече гласове и мисля, че тези 150 000, които ГЕРБ е загубил, са голям шок", заяви политологът.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
868 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2024.06.13 | 13:37

8
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.13 | 11:16

7
защо не поставяте кофа или леген в студиото, че когато отвори уста унуката на Васил Коларов, от телевизора текат лиги и дава на късо?
ИСТИНАТА

2024.06.13 | 11:15

6
Коларова,КОЙ,КОЙ,КОЙ ПРЕДЛОЖИ Пеевски,ПОМНИШ ли ??????????????????????
ЖИВКОВА ЛЮД МИЛА

2024.06.13 | 11:13

5
youtube. com/ watch? v= G- h je H DY c08
тиквата

2024.06.13 | 11:11

4
боко е страхлевец пудела на дпс

2024.06.13 | 11:03

3
Времето на ЕВРОНАТО СДС - ДПС АНТИРУСКИ метежници от 90-те и подобразните им късни МЕЛЕЗИ ГЕРБ СВЪРШИ! АНТИРУСКИТЕ ПОЛИТИКИ и ПОЛИТИЦИТЕ прокарващи ги трябва да бъдат ИЗМЕТЕНИ! ВРЕМЕНАТА в 2024г. ВЕЧЕ СА ДРУГИ, САМО РУСИЯ, ЕВРАЗИЯ и БРИКС! Изборите го показаха, само 10% от вота е за ЕВРОНАТО, 90% са ПРОТИВ ЕВРОНАТО! САМО РУСИЯ и БРИКС! Австрия, Унгария, Чехия, Словакия, Словения и Сърбия се разграничават от ЕС и НАТО и правят СЪЮЗ партньор на БРИКС! КЪМ НЕГО ЩЕ СЕ ПРИСЪЕДИНЯТ още БЮРМ....ЧЕРНА ГОРА....! АЗЕРБАЙДЖАН, ГРУЗИЯ, ТУРЦИЯ и ГЪРЦИЯ ще влязат в БРИКС! ПРИДНЕСТРОВИЕ и ГАГАУЗИЯ излизат от МОЛДОВА! САЩ и ЗАПАДА НАПУСНАХА АФРИКА, МАЛА АЗИЯ и ЧЕРВЕНО МОРЕ! СУЕЦА е КАНАЛ НА БРИКС! БРАТСКА КУБА, НИКАРАГУА и ВЕНЕЦУЕЛА РАЗВРЪЩАТ с РУСИЯ БАЗИ в КАРИБСКО МОРЕ! МЕКСИКО Е СЪЮЗНИК на КИТАЙ и БРИКС! СЕВЕРНА КОРЕЯ и ВИЕТНАМ са СЪЮЗНИЦИ на РУСИЯ, КИТАЙ и БРИКС! ТАЙВАН се връща в КИТАЙ! АСЕАН са партньори по БРИКС!
????

2024.06.13 | 11:03

2
Другарко Коларова,КАКВО е "МАГНИТСКИ" ????
РЕШИХ

2024.06.13 | 10:55

1
СО КЕРЕЗ БЕ БОК ЛУЦИ

Добави коментар

Водещи новини