Масово сгрешени и надраскани протоколи

  • 13 юни 2024 08:02

  • 426
  • 2
Масово сгрешени  и надраскани протоколи
© Кадър - Нова телевизия

Масово надраскани изборни протоколи, над 80% от изборните книжа в неделя са били сгрешени, информира Нова телевизия.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 898

„Това, което видях  в голяма част от протоколите, е доста особено. Има грешка още в първата част на протокола, в която се описва колко човека са гласували, колко бюлетини са използвани, колко са останали”, обясни изборният експерт Даниел Стефанов. „Моето обяснение е следното. Когато свърши изборният ден, това трябва да се попълни преди да се отвори урната и да се извадят бюлетините. Много често хората имат страшно нетърпение да отворят урната и да видят кой как е гласувал. Като се отвори урната, преди тази информация да бъде извадена и вкарана в протокола, стават всякакви грешки”, обясни изборният експерт Даниел Стефанов.

„Другият проблем, който се случва според мен, е, че не използват първото копие на протокола, така наречената чернова. Според мен всички много бързат, за да отидат колкото се може по-бързо в РИК и да предадат материалите”, обясни Стефанов.

Третият проблем според него е, че е сложно и трябва обучение на председателите и секретарите на комисиите.

Математикът проф. Константинов: Не карайте членовете на СИК да смятат

Според Ива Лазарова, председател на Обществения съвет към ЦИК, този протокол е един от най-лесните в последните няколко кампании.

„Хората от комисиите трябва да преминат специално направени обучения, в които да се обърне внимание на това как се попълват”, заяви Лазарова.

Последвайте канала на

Калина Христова
426 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ВЕЛИЧИЕ ЛАЙ НА И ГОВ НА БЕ

2024.06.13 | 10:39

2
БЪЛГАРСКО ГОВОРЕЩО ЛАЙ НО!
всеки говори

2024.06.13 | 10:32

1
Какви обучения какви пет лева. Сменени са 30 процента от ръководния състав на секциите в деня за размисъл. Партиите са виновни, а не хората в секциите. С такава информация да боравят ошашевени от Списъци щест вида, протоколи и копия на протоколи, пликове и пличища . Само разгледайте материалите за ползване през изборния ден и вижте за какво иде реч. До последния час от изборния ден им разпращахме указания, то не бяха бюлетини от машините без текст , то не бе чудо. Факири трябва да са, а искат протоколи без грешки. Как да стане?

Добави коментар

Водещи новини