Първи знаци за преговори за съставяне на кабинет

  • 12 юни 2024 21:09

  • 2570
  • 4
Първи знаци за преговори за съставяне на кабинет
© Bulphoto (архив)

Първи знаци за предстоящи преговори за съставяне на кабинет. Делян Пеевски очаква Бойко Борисов да го покани на преговори. Лидерът на ДПС, което е с втория най-добър резултат от вота, очаква правителство да се сформира около евроатлантическите партии. И посочи като цел - да се блокира президентът да отклони България от евроатлантическия ѝ път.

От ГЕРБ-СДС днес запазиха мълчание. От ПП-ДБ също. От БСП обаче се чу изненадваща оферта. Червените биха подкрепили правителство с мандата на ГЕРБ, но ако е експертно и Бойко Борисов не е премиер.

Председателят на ДПС Делян Пеевски отправи в писмена позиция призив към всички евроатлантически лидери в България да започнат разговор за стабилно правителство. Призовава ги да гарантират спокойствието на всички и просперитета на държавата. Според ДПС това ще сложи край на внушенията, че политическият модел е изчерпан и че е нужен нов Спасител.

Делян Пеевски: Призовавам всички евроатлантически лидери да започнем разговор за бъдещето на България

В позицията Делян Пеевски акцентира върху започването на консултации за стабилно правителство, като призовава Бойко Борисов като лидер на първата политическа сила да стартира този процес. Обръща се към всички лидери на евроатлантически парламентарни партии с думите да бъдат отговорни и да загърбят личните и партийни емоции в името на държавата. Завършва така: Страховете и бягството не са решение.

Според ДПС разговорите за правителство ще сложат край на внушенията, че политическият модел е изчерпан и че е нужен нов Спасител, като визира президента Румен Радев. Според Пеевски се правят опити да се подмени вотът на избирателите с отварянето на портал за нов месия в лицето на Радев.

Отварянето на портал за нов "месия" в лицето на Радев е израз или на изключителна безотговорност, или на тежки зависимости от този, който със своите служебни правителства разграби държавата, с "шарлатаните", които вкара във властта, а после сам ги определи като такива, със своите касиери, копринки и ушевци иска да отклони България от евроатлантическия ѝ път и да я предаде в ръцете на Путин. Който силно желае да получи еднолична власт, без значение какво би коствало това на хората, на държавата.

ГЕРБ-СДС не коментираха хвърлената ръкавица да отправят покани към евроатлантчески ориентираните формации в 50-ия парламент. Засега дори не е ясно дали приемат това предизвикателство или имат друг замисъл. ПП-ДБ заявиха, че остават опозиция. А "Има такъв народ" не коментираха.

"Избирателите ясно казаха, че отговорността, която поехме предния път, този път не се дава на нас. Ние освен всичко друго в кампанията не чухме нещата, заради които се разпадна изобщо сглобката, да бъдат приоритет на ГЕРБ, на ДПС или някой друг. Защо, ако би било възможно някакво управление сега с ГЕРБ, трябваше да ходим изобщо на избори", заяви Божидар Божанов от "Да, България".

Божидар Божанов: Ние сме най-големият губещ на тези избори

От БСП са готови да подкрепят и участват само в експертен кабинет. И то с всички партии - за кабинет с конкретни цели и времеви диапазон, контролиран от Народното събрание.

"Готови сме да участваме в разговори за експертно, надпартийно правителство в контекста на това, за което говорим в момента. Правителство, равно отдалечено от всички партии, в същото време национално отговорно и със солидна подкрепа от парламентарните сили в парламента, в такъв разговор сме готови да участваме. Правителство с премиер Бойко Борисов няма как да бъде подкрепено от нас", коментира Атанас Зафиров, заместник-председател на БСП.

Служебният премиер Димитър Главчев пожела по-бързо да има редовен кабинет.

"Дано по-бързо да се конституират и да работят в посока да се състави правителство, тъй като хората някак си се умориха от тази изборна прогресия, даже тя вече граничи към изборна агресия към избирателите и затова са налице и тези резултати. Всички ние се надяваме редовното правителство възможно в най-кратък срок да започне своите действия, да се стабилизира във всички посоки дейността на държавата, за да може да бъде осигурен по-добър живот на българските граждани", каза още Димитър Главчев, служебен министър-председател.

Очаква се вероятно утре, на четвъртия ден след изборите, все пак от ГЕРБ-СДС да кажат какво смятат да предприемат като победители.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2570 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.06.12 | 23:37

4
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.12 | 22:39

3
Сърцата ни туптят от радост за победата на ПП Величие!

2024.06.12 | 22:38

2
ВЕЛИЧИЕ Е ЕДИНСТВЕНОТО СПАСЕНИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ.
емо

2024.06.12 | 21:31

1
евро-атлантическата сбирщина пак се кани да ни управлява. обявеният за престъпник от сащ и лидер на турската партия български мафиот пеевски искса да влезе в управлението под мотото на евро-атлантизма.

Добави коментар

Водещи новини