Председателят на 25-а РИК: Протоколите на СИК са попълнени изключително неточно

  • 10 юни 2024 09:17

  • 652
  • 0
Председателят на 25-а РИК: Протоколите на СИК са попълнени изключително неточно
© Булфото

Протоколите на секционните комисии са попълнени изключително неточно, каза пред журналисти Виолета Темелкова, председател на 25-та Районна избирателна комисия (РИК)- София.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 783

Налице са множество аритметични грешки, които се надявахме, с оглед предложения от Централната избирателна комисия (ЦИК) допълнителен финансов стимул, да бъдат избегнати, но не се получи така, каза още тя. Надяваме се до ранния следобед приемането на протоколи от секционни комисия за 25-изборен район да приключи, добави Темелкова, предава БТА.

„Основните грешки, които се наблюдават, са свързани с разпределението на преференциите и съответно бройката преференции за една политическа сила. Те не винаги, дори предимно, не съответстват на броя действителни гласове, подадени за тази политическа сила“, допълни Темелкова. Секционната комисия трябва да сумира броя на подадените хартиени бюлетини с броя на подадените машинни бюлетини, което трябва да отговаря на броя на подписите на гласувалите. Дори тези елементарни сметки се оказва, че са затруднили някои от секционните комисии, допълни тя.

При 50,96% обработени протоколи 7 партии влизат в 50-ото Народно събрание

Друго объркване, което се отчита, е свързано с машините за гласуване, посочи още Темелкова и обясни, че някои от машините са пускали празни отрязъци и в много секционни комисии са се обърквали къде следва да се отбележи в протокола и дали изобщо следва да се отбележат в протокола тези бюлетини. Темелкова припомни, че от ЦИК дадоха указания около 20:00 ч., но те не са достигнали до всички. По думите ѝ такъв дефект с бюлетините е бил често срещан и на местните избори през октомври 2023 г.

За 23-ти и 25-и многомандатен избирателен район протоколите се предават в "Арена София", а за 24-и - в "Арена Асикс".

За девет часа са преминали малко над половината секционни избирателни комисии, каза по-рано днес пред журналисти Полина Витанова, секретар на 23-та Районна избирателна комисия (РИК). По думите ѝ забавянето се дължи на многото грешки в секционните избирателни комисии. Малко са тези, които имат два верни протокола, каза още тя.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
652 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини