Доц. Инджов: Най-възможната формула за управление е....

  • 09 юни 2024 22:32

  • 1037
  • 0
Доц. Инджов: Най-възможната формула за управление е....
© Булфото (архив)

Най-голяма тревога на тези избори буди рекордно ниската избирателна активност, коментира пред Радио София доц. Иво Инджов - експерт по политически комуникации.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 878

„33% избирателна активност е дъното, което достигат българските парламентарни избори. Тя може малко и да нарасне, но със сигурност се очертава да бъде под 2,5 млн. души отишли до урните. Това поставя под сериозни съмнения доколко легитимен като представителност ще е следващият парламент. Очевидно българите са уморени от избори, от една страна, но от друга, като не гласуват показват, че не приемат политиците, които са на власт да изменят на своите обещание, идеали, да потъпкват политическите ценности в името на по-абстрактни понятия като евроатлантизъм и други подобни. Визирам „сглобката“, защото много от избирателите на ПП-ДБ – между 200 000 и 300 000 души, според първоначалните данни, не са подкрепили тази формация“, каза доц. Инджов.

По думите му, ниската избирателна активност сочи, че българската демокрация е в сериозна криза.

„Сега въпросът е дали ще може да бъде съставено правителство. Най-възможната формула около, която се спекулира още преди изборите е ГЕРБ+ДПС+ИТН. На Борисов, разбира се, най-много би му се искало към конфигурацията ГЕРБ и ДПС да се присъедини и ПП-ДБ, но с оглед на предизборната кампания, опитът на ПП-ДБ да се разграничи не само от Пеевски, но и от Борисов, трудно ще бъде да имаме „сглобка 2“, смята експертът по политически комуникации.

По думите му, шансът за съставяне на правителство е 50:50.

„Очевидно то ще бъде ръководено от ГЕРБ, с участието на ДПС и трети участник или ще отидем на нови избори наесен, или през зимата“, смята доц. Иво Инджов.

Според него ПП „Величие“ е изненадата на тези избори.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1037 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини