Избори "три в едно" в Божурище: гласуването на местния референдум против златодобива в Златуша приключи към 21:00 часа

  • 09 юни 2024 22:19

  • 406
  • 0
Избори "три в едно" в Божурище: гласуването на местния референдум против златодобива в Златуша приключи към 21:00 часа
© Фейсбук

Гласуването на местния референдум в община Божурище приключи в 21:00 часа, информираха от пресцентъра на Общината за БТА. 

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 898

Днес жителите на община Божурище гласуваха "три в едно". Те имаха шанса да дадат гласа си, освен за Народно събрание и за представители в Европейския парламент, и за референдум по повод изразяването на позиция относно извършването на проучвателни дейности и добиването на злато върху площ "Златуша". Инициативата за провеждането на референдума е по писмено предложение на всички общински съветници от Общински съвет – Божурище.

Крайната активност ще бъде ясна на по-късен етап. След като бъдат преброени бюлетините, представителите на секционните избирателни комисии трябва да отчетат резултата от референдума пред Общинска избирателна комисия (ОИК) – Божурище. ОИК ще вземе решение дали референдумът е успешен и ще обяви какъв е резултатът. 

"Искаме природа и чист въздух, а не мини и отрова": децата на Божурище казаха "НЕ" на златодобива с акция по засаждане на дръвчета

От администрацията обясниха, че според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, за да се счита предложението, предмет на референдума, за прието, то в допитването трябва да са участвали не по-малко от 40 на сто от гражданите с избирателни права в съответната община и с "да" да са отговорили повече от половината от участвалите. Жителите на община Божурище днес гласуваха в общо 12 секции, шест от които бяха в селата. Активността за местния референдум към 11:00 часа бе 16,11%, а към 16:00 часа тя значително се увеличи и достигна до 38,37%, като са гласували 2006 души от 6791 имащи това право. 

Инициативата за провеждането на референдума е по писмено е по предложение на всички 13 съветници от Общински съвет – Божурище. Мотивите на съветниците са свързани с договора за търсене и проучване, както и с изпълнението на работен проект за търсене и проучване на полезните изкопаеми в площ „Златуша“, разположена на територията на Столична община, област София-град, общините Драгоман, Сливница, Божурище, Брезник и Перник.

Гласуването се извършваше с бяла бюлетина с възможни отговори „да“ или „не“ на въпрос: „Против ли сте Общински съвет – Божурище и кметът на община Божурище да издават и съгласуват устройствени планове и решения, касаещи територии за добив на метални полезни изкопаеми – подземни богатства, попадащи изцяло или частично в площта от територията на общината, определена в Решение №486/2018 г. на Министъра на енергетиката". 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
406 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини