ЦИК обяви край на изборния ден, предаването на протоколи започна

  • 09 юни 2024 21:34

  • 682
  • 1
ЦИК обяви край на изборния ден, предаването на протоколи започна
© Novini.bg

Официално приключване на изборния ден обяви Централната избирателна комисия. Според Изборния кодекс изборният ден продължава до 20 часа, но на места, където все още чакат желаещи да гласуват, може да бъде удължен до 21:00 часа.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 800

Протичането на вота 2 в 1 беше определено като спокойно от ЦИК, въпреки проблеми при гласуване с машини. Голяма част от жалбите и сигналите - които са общо 72, бяха свързани именно с машинното гласуване.

145 са устройствата извън строя и в секциите с неработещи машини се премина към гласуване с хартия. Машини разпечатваха непълни или празни бюлетини и се наложи, който не е успял да подаде гласа си на устройство, да гласува с хартия. Оказа се и че секционните избирателни комисии масово не са слагали печати на машинните бюлетини и ЦИК взе решение все пак те да са валидни.

Първи резултати от парламентарните избори: ГЕРБ-СДС печели убедителнo, люта битка за второто място

Избирателната активност е по-висока за Европейския парламент, отколкото за националния. Гласувалите за ЕП са 20.89% от гласоподавателите към 16 часа- последните данни засега от ЦИК. Най-ниска е активността за евровота в Сливен - 14.86%, а най-висока в Кърджали - 28.58%.

За Народно събрание към 16 часа са гласували 20.44% от имащите право. Или със 7% почти по-малко от миналогодишните парламентарни избори. Най-ниска е била активността в Сливен - 15.14%, а най-висока в Смолян - 27.09%.

Изборните секции, които първи са попълнили протоколите си, вече предават книжата си по места.

Предстои в ЦИК да пристигнат книжата на всички 31 Районни избирателни комисии за повторна обработка на резултатите. Първите се очакват до няколко часа. На 12 юни трябва да бъдат обявени резултатите за Европейски парламент, а на 13 - за националния.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
682 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ПеПерасти гадни, сър

2024.06.09 | 21:58

1
Потресаващ, катастрофален провал на ПеПерастите от Партията на Пудела и пачките. Сега лузърите са като н.а.с.р.а.н.и от шамарите с които ги награди народа за всичките им шашми и далавери. В нормална партия началниците си подават оставките при такава съкрушително загуба. Сега на ход е Сарафов.

Добави коментар

Водещи новини