"Екзакта": ГЕРБ е сигурният победител на изборите, битката за второто място е безмилостна

  • 07 юни 2024 15:11

  • 2782
  • 24
"Екзакта": ГЕРБ е сигурният победител на изборите, битката за второто място е безмилостна
© Novini.bg/Canva

Общо 29,1% от българите, имащи право на глас, заявяват, че ще гласуват преференциално на парламентарните избори, а 23,8% - на европейските избори, показват данните на проучването на „Екзакта рисърч груп".

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 782

С преференция и на двата вида избори ще гласуват по-често избирателите, принадлежащи към твърдите ядра на „Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ), на „Има такъв народ” (ИТН) и на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в.

Настоящото национално изследване на "Екзакта рисърч груп" е проведено в периода от 30 май до 4 юни 2024 г. Интервюирани са 1050 пълнолетни български граждани в 71 населени места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано интервю “лице-в-лице”. Максимално допустимата грешка при 50%-те относителни дялове е +/- 3%. Изследването е реализирано със средства на „Екзакта Рисърч Груп” като част от изследователската програма на агенцията. Изследването е проведено на територията на България и настоящите данни на „Екзакта” не отразяват нагласите на избирателите от чужбина.

Дни преди вота 2 в 1: ГЕРБ - 24,7%, ПП-ДБ - 15,4%, ДПС - 12,3%

Според анализаторите, за национален парламент на 9 юни категорично заявяват, че ще гласуват около 40% от българите (2 500 000 – 2 700 000 избиратели). Фактори от последните дни на кампанията могат да повлияят на тази активност и в двете посоки, посочиха социолозите.На европейските избори са категорични, че ще гласуват 3% по-малко българи, отколкото на парламентарните. Очакваната активност на евровота ще бъде малко по-висока от тази на предишните евроизбори, които се проведоха през май 2019 г.

От „Екзакта” добавят, че формулата на сегашните избори „2 в 1” проработва за малко по-голям интерес на хората към евровота. Интересът на българите към изборите, обаче, може да се върне само след вот, който води до добре работещ редовен кабинет, изпълняващ пълен управленски мандат. Докато това не се случи, хората у нас ще имат усещането, че гласуването е ненужно усилие, което не си струва.

"Галъп": Над 10% преднина за ГЕРБ пред ПП-ДБ

От началото на кампанията до последната ѝ седмица регистрират лек ръст на електоралната тежест на „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател", на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с и на ИТН за изборите за Народно събрание. В сравнение с началото на кампанията, към 4 юни, е налице известен спад в електоралната тежест на ПП-ДБ. Това прави възможно в самия край на кампанията да се увеличи още преднината на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в пред ПП-ДБ, уточниха от агенцията.

Според социолозите, някои от новосформираните коалиции и партии са успели в хода на предизборната кампания да привлекат вниманието на младите хора. Те са породили известен интерес и сред част от разочарованите и апатичните избиратели. От агенцията отчитат, че с добри резултати във финалната фаза на кампанията влизат „Синя България” и „Солидарна България”, а политическа подкрепа в хода на кампанията печелят още политическите партии МЕЧ и „Величие”.

ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в е сигурният победител на предстоящите парламентарни избори. Ако търсим изненади на предстоящия на 9 юни парламентарен вот, те биха могли да дойдат в самия изборен ден от задаващата се безмилостна битка между три партии за второто място – ПП-ДБ, „Възраждане” и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с. Предвид малката дистанция между тези три формации, са възможни всякакви размествания в подреждането между второто и четвъртото място, анализират от "Екзакта". 

Изненадващо добро представяне биха могли да регистрират и някои от по-малките партии и коалиции. Резултатът от „не подкрепям никого“ (4,2%) не участва в разпределението.

Юлий Павлов, Център за анализи и маркетинг: Вероятно ще се наложи ДПС да е официален партньор в следващо правителство, разликата между ГЕРБ и ПП-ДБ - под 10%

От “Екзакта” подчертаха, че ПП-ДБ и „Възраждане” е възможно да имат по-висока електорална тежест на евровота, отколкото на парламентарните избори.

ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с и по-малките партии, включително новите по-малки формации, е възможно да получат по-ниски дялове подкрепа на евровота, отколкото на парламентарните избори. Лидерството на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и на евровота не стои под въпрос, като в същото време второто място за ПП-ДБ на евроизборите изглежда малко по-сигурно от това на парламентарните избори, добавиха от агенцията.

Резултатът от „не подкрепям никого“ (4,5%) не участва в разпределението. 

В полунощ приключва предизборната кампания за предстоящите на 9 юни предсрочни парламентарни избори и тези за Европейски парламент. Денят за размисъл е определен за събота, 8 юни. Съгласно Изборния кодекс 24 часа преди изборния ден, както и в изборния ден, не се допуска предизборна агитация.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2782 24

Свързани новини

Коментари 24

Добави коментар

2024.06.07 | 18:54

24
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.06.07 | 18:10

23
Екзакта-роби на гроб!!!

2024.06.07 | 18:04

22
Напред с партия ВЕЛИЧИЕ

2024.06.07 | 16:52

14
тия са гушнали субсидията

2024.06.07 | 18:01

21
И джакпота

2024.06.07 | 18:00

20
ЯКО КУПУВАНЕ ПАДАН ИКОЙ НЕИСКА ДА ГИ СПРЕ.
......

2024.06.07 | 17:32

19
.....

2024.06.07 | 17:27

18
ИДЕТЕ. НА. 9 ТИ. И ГЛАСУВАЙТЕ. МАСОВО.ИНАЧЕ ТЕЗИ. ЩЕ. НИ. ДОВЪРШАТ. КАТО. НАРОД. И. ДЪРЖАВА. ГЕРБ, ДПС+ИТН.АКО. ДОЙДАТ ПАК. НА. ВЛАСТ ТЕЖКО. НИ. И ГОРКО.ИДЕТЕ. И. ГЛАСУВАЙТЕ МАСОВО.ТЕЗИ ИЗБОРИ. ЩЕ. НИ ОПРЕДЕЛЯТ ЖИВОТА. ЗА. ДЕСЕТИЛЕТИЯ. НАПРЕД.
Бюлетините с готовите гласове ли влязоха в обръщен

2024.06.07 | 17:21

17
Няма начин Тодор Живковата ОЛИГАРСИЯ да не печели!Да живее Путин!Дълго още ще лижем за дни ци!

2024.06.07 | 17:16

16
Мдаам!Путин ни го тури!Не че с другите партии нямаше да ни го тури!
Анализатор

2024.06.07 | 17:12

15
Политическата платформа на "Синя България" се уповава на консервативните ценности на патриархалното градско семейство. За жалост тия ценности у нас отдавна са загубили своята социална среда. "Синя България" само ще подяде част от вота за ДБ без шансове да стигне до прага за влизане в парламента. И 84% от нейните гласове ще бъдат парламентарно усвоени от партиите на, статуквото, от които 26% ще отидат в полза на депутатите от ГЕРБ. Ето защо сценаристите на статуквото не възпрепятстват, а толерират появата на политически субекти от типа на "Синя България". Както е известно, депутатите на ЕП са разпределени във ветрило от 7 европейски политически групи, които покриват от най-лявата до най-дясната част на политическия спектър и в които формално членуват и менте-партиите на БГ статуквото. Предизборната коалиция ПП-ДБ е призвана да обедини в алтернативно ветрило политически субекти от целия политически спектър, които не са подвластни на статуквото като алтернатива на българското менте-ветрило. Така, че само с една идейна платформа, колкото и тя да е атрактивна, "Синя България" няма шансове самостоятелно да се превърне в незаобиколим политически фактор. Нужна е политическа стратегия и тактика за действие. В този смисъл мястото на "Синя България" е в най-дясната част на алтернативното коалиционно БГ ветрило.

Добави коментар

Водещи новини