Юлий Павлов, Център за анализи и маркетинг: Вероятно ще се наложи ДПС да е официален партньор в следващо правителство, разликата между ГЕРБ и ПП-ДБ - под 10%

  • 06 юни 2024 11:47

  • 1512
  • 0
Юлий Павлов, Център за анализи и маркетинг: Вероятно ще се наложи ДПС да е официален партньор в следващо правителство, разликата между ГЕРБ и ПП-ДБ - под 10%
© Булфото, архив

Разликата между ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и ПП-ДБ пет дни преди вота е под 10% в полза на партията на Бойко Борисов, сочат данните на последното проучване на Центъра за анализи и маркетинг. Данните обобщи на пресконференция в БТА социологът Юлий Павлов. 

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 896

Първи в проузването са ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на, следвани от ПП-ДБ, които са пред ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с с около 1,5%. ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с са "малко преди" "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател", следвани от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен". 

"Много трудно ще се получи двупартийна коалиция. При средни стойности ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и ПП-ДБ ще имат съответно 73 и 46 депутати - общо 119. Ако една от двете политически сили отиде към горната си граница, двукомпонентна сглобка все пак ще е възможна. 121-122 депутати, обаче, не биха били достатъчна основа за управление. Влезе ли случайно седма сила в парламента, тези стойности ще бъдат намалени. Тогава твърдо няма да може да има двукомпонентно управление", обясни Павлов. 

По думите му е много е възможно първите три политически сили този път да нямат 160 народни представители. "Ще бъдат някъде около, но е много възможно да паднат под това. Картината няма да се подобри, съставянето на правителство ще е по-трудно. Напълно възможно е да се наложи ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с да бъде официален партньор, а не само подкрепящ, което ще създаде проблеми за ПП-ДБ", прогнозира социологът. 

"В ГРАО имаме регистрирани около 8 милиона и 200 000 български граждани - хора, които имат ЕГН, независимо къде по света са. От тях с избирателни права са около 6 милиона и 800 000 души. Очакваме да гласуват между 2 милиона и 500 000 и 2 милиона и 700 000 души - колкото миналия път или малко по-малко. Малко под 40% като процент от избирателните списъци", обобщи Павлов. 

"Маркет Линкс": ГЕРБ първи на вота 2 в 1, ПП-ДБ - след тях

Центърът за анализи и маркетинг е направил проверка и на рейтингите на политиците и институциите (на водещи политици: водачи на листи, председатели на партии).

"Високият рейтинг не гарантира висок изборен резултат. Няма политик, който да има положителен рейтинг, при когото доверието да доминира над недоверието. При всички има по-високо недоверие, отколкото доверие. Това е от доста време. Повечето водещи политици имат доверие под 20%. На пръстите на едната ръка се броят тези с доверие над 20%. При институциите картината не е много по-добра по отношение на доверието. Единствено армията има положително доверие - 52% доверие, 27% недоверие. Най-високо е недоверието към Прокуратурата", обобщи Юлий Павлов.

Доминира негативна оценка за правителството на сглобката. 27,5% от анкетираните смятат, че правителството Денков-Габриел се е справило с управлението на страната "успешно" или "по-скоро успешно". "По-скоро неуспешно" и "изобщо не се справи" са избрали 68% от анкетираните. 

17% прехвърлят основната отговорност за провалената ротация на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, 24% - на ПП-ДБ. "Близо половината от българските граждани и повече от половината с мнение казват, че и двете политически сили са отговорни", обобщи социологът. 

Служебното правителство на Главчев анкетираните определят по-скоро като "неуспешно". "Има много висок процент без отговор. Близо 1/3 от хората нямат мнение, за сметка на правителството на Денков-Габриел, където този процент е 4", отчете социологът. 

Кой е най-сериозният проблем в страната?

"Високите цени и инфлацията продължават да са водещи, но вече не с такива високи дялове - започват да се повишават процентите на лошото управление на страната и корупцията, съдебната реформа - те са над 21%, безработица и ниски доходи, войната в Украйна, демографската криза", каза още Юлий Павлов. 

*Проучването е проведено между 31-ви май и 4-ти юни т.г. Анкетирани са 820 пълнолетни граждани. 1% от анкетираните съответства на около 53 000 души. Използвана е двустепенна извадка с квотен принцип на подбор на анкетираните. Проведени са преки стандартизирани интервюта "лице в лице". Максималната допустима грешка при 50% дялове е 3,5 %, като тази вероятна статистическа грешка намалява при по-малки дялове. При малките партии: под 3-4%, възможната грешка е от същия порядък, напълно съизмерима със самата стойност на измерването. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1512 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини