Проучване: Мнозинството от българите вярва, че САЩ и ЕК ще се намесят в изборите

  • 06 юни 2024 08:19

  • 928
  • 2
Проучване: Мнозинството от българите вярва, че САЩ и ЕК ще се намесят в изборите
© NOVINI.BG/CANVA

По-голяма част от българското население смята, че чужда намеса в изборите за Европейски парламент и в националните избори на 9 юни може да дойде от правителството на САЩ. На второ място се посочва Европейската комисия. Много по-малко българи смятат, че подобна намеса може да дойде от Русия или от Турция.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 898

Това регистрира проучване на Центъра за изследване на демокрацията*.

Изследването е проведено в периода 25 май – 2 юни сред 1071 граждани на възраст над 16 години под формата на пряка анкета онлайн. Разработено е съвместно с Централноевропейската и Унгарската медийни обсерватории. Сравнителните данни все още не са налични.

Според Тодор Галев, директор "Научни изследвания" в ЦИД, резултатите се дължат на "склонността на българското общество да вярва на дезинформация и конспирации". По думите му, страната ни е на едно от първите места в ЕС и в Европа по дял на населението, склонно да вярва на дезинформация и конспирации.

"Почти две трети от населението вярва в конспиративни теории. Почти 40% вярват в или споделят дезинформационни твърдения", съобщи той.

Конспиративното мислене е дълбоко вкоренено в нашата социална ситуация, коментира Тодор Галев в предаването "Преди всички" на БНР.

Над 80% от българите смятат, че корупцията е завладяла държавата

Така се проявява ефектът българските граждани да не вярват на официалните институции и медиите, а да вярват на методи като "ухо на ухо", допълни той.

"Особено в социалните медии най-многобройни са онези постове, мнения, които са по-скоро свързани с конспиративни и дезинформационни послания или са прекалено крайни. Няма уравновесеност на мненията, няма изслушване на опонента. Мнозинството от българите живеят в собствени информационни балони."

Зловредното влияние Галев определи като "влияние най-вече на чужди правителства, които се опитват чрез различни механизми, включително политическа или стратегическа корупция да повлияят върху политики и формиране на обществено мнение в други държави".

"Това се свързва с геополитическата борба за надмощие и сфери на влияние, която е изключително изострена в Европа и не само в Европа", обясни той.

Последвайте канала на

Десислава Станева
928 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
!!!

2024.06.06 | 09:07

2
Но що да идва от Русия,та ТЕ си са ТУК и НИКОЙ НЕ ги ГОНИ ?!
Тенев

2024.06.06 | 08:44

1
А няма ли?

Добави коментар

Водещи новини