Масови смени на членове на секционни комисии в Благоевград

  • 30 май 2024 15:46

  • 282
  • 0
Масови смени на членове на секционни комисии в Благоевград
© Novini.bg/ Canva

Масови смени в състава на секционните комисии  са поискали партиите от Районната избирателна комисия Благоевград. Само вчера са подменени имената на 240 членове на СИК и то само от една партия.  Промени има и в избирателните списъци за двата вота на 9 юни, публикувани на сайтовете на общините

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 800

Обученията на ангажираните с изборния процес стартираха днес и ще приключат на 3 юни, показва графикът на Районната избирателна комисия в Благоевград.

Председател на РИК: Не може да се гласува с машина само за депутати в НС

В същото време партиите активно продължават с масовите смени на своите представители в СИК, като очакването е това да се засили в последната седмица преди вота, прогнозира председателят на РИК адв. Мартин Бусаров: 

"Те едва сега започват реално да се случват. От снощи имаме само от една политическа сила 240 членове на комисии за смяна. Само за една община - Благоевград. Наблюденията са ми, че масово се подменят членове на секции".

Към момента секциите в област Благоевград са 556, като 20 от тях са подвижни. Очаква се броят им да се увеличи с разкриването на СИК в домове за възрастни хора, болнични заведения и арести. 

Сериозни промени има и в избирателните списъци. Имащите право да гласуват за представители в Европейския парламент са с 40 хиляди по-малко от тези за национален, заради изискването за уседналост.

Избирателите, които ще упражнят правото си само за единия от двата вота, няма да могат да гласуват машинно, припомни председателят на РИК-Благоевград.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
282 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини