Според Стефан Манов от ЦИК основният брой недействителни бюлетини се дължи на грешка на избирателя

  • 27 май 2024 12:13

  • 222
  • 1
Според Стефан Манов от ЦИК основният брой недействителни бюлетини се дължи на грешка на избирателя
© Булфото (архив)

14 дни остават до изборите 2 в 1. Подготовката за вота не спира, а в 245 секции в чужбина ще гласуваме с машина. Най-много заявления за гласуване за представители в 50-ия парламент са подадени от Турция. 

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 890

"Много е важно да разясняваме на избирателите, че в машинното гласуване няма възможни изненади. Процесът е направен така, че да има неколкократни проверки и гаранции. Паническата реакция на ЦИК няколко часа преди местните избори показа неспособността на ЦИК да управлява тези процеси. Сега нещата тръгнаха доста по-рано. Има ключова промяна в подхода на институциите към организацията на изборите. Този уикенд бяха публикувани и методическите указания за СИК, две седмици преди изборите, това е насърчителна новина. Има желание да се изтрие лошият спомен", коментира Стефан Манов от обществения съвет към ЦИК в предаването "България сутрин".

Той открои три важни етапа в подготовката на машинния вот. Първият е свързан с удостоверяването на съответствието на машините - проверяват се техните параметри, за да бъде извършен избор по честен начин. Вторият етап е т.нар. "доверено изграждане" - в защитена среда под контрол на ЦИК се изгражда софтуерът, който ще бъде заложен. Третият етап е зареждането му във всичките машини във всички секции в страната и в чужбина, като във всеки етап присъстват представители на политическите партии, регистрирани за изборите, и наблюдатели.

"По цялата верига има много повече гаранция, отколкото в хартиения вот", заяви Манов.

В най-малката община у нас 158 души са подали заявление да гласуват по настоящ адрес

Според него основният брой недействителни бюлетини се дължи на грешка на избирателя. Например, изпуснали сме да гласуваме за партия, а сме отбелязали само преференция, или пък сме сложили знак "Х" не върху квадратчето, а пред него. По думите му машината ни пази от този вид грешки.

"Предизвикателството пред избирателите е да бъдат мотивирани. Какво направиха политическите партии, за да привлекат избирателите? Политическите партии в страната разчитат на лидери, за да дръпнат избиратели към тях. Големият проблем в България последните години е много ниската избирателна активност", добави Манов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
222 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.27 | 16:19

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини