Бивш председател на ЦИК: Вместо политически идеи, чуваме противопоставяне на махленско ниво

  • 13 май 2024 12:37

  • 235
  • 1
Бивш председател на ЦИК: Вместо политически идеи, чуваме противопоставяне на махленско ниво
© Булфото архив

Доверието в изборите целенасочено или глуповато се руши от политическите сили. Ние виждаме едни избори, винаги съпътствани от сигнали от противопоставяне – на изборни технологии, комисии, членове. Това руши доверието в изборния процес. Така бившият председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева-Робинсън коментира в предаването “Кой говори” по Дарик трудното намиране на кадри, които да участват в изборния процес в Секционните избирателни комисии по места.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 901

„Политиците ни се стараят да разрушат доверието и в себе си като способни субекти, които да превеждат смислени политики. Вместо политически тези и идеи, ние често чуваме противопоставяне на махленско ниво“, каза тя.

Всяко пипане на бюлетината от СИК е кражба

Според Ивилина Алексиева-Робинсън на ниво ЦИК администрацията е подготвена, но не така стои въпросът с основното звено за произвеждане на избори. Хората в секционните избирателни комисии са слабо подготвени.

“Причините за това са две – интегритетът, нравствените качества на членовете и познанията и високата отговорност за изпълнение на задачите”, обясни бившият председател на ЦИК.

Тя припомни, че членовете в СИК се предлагат от парламентарно представените политическите сили, които обаче отказват да носят отговорност за тях след това.

Ивилина Алексиева-Робинсън подчерта, че по места в СИК има хора, които признават, че са неграмотни, не познават изборните правила. От друга страна, обученията за провеждане на избори не са достатъчно ясни и задълбочени и ЦИК е длъжник за това.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
235 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:19

1
❤️ Г­о­­­р­е­­­щ­и­­­ ­­м­­­о­­м­и­ч­е­­­т­­­а­ ­в­­­и­­ ­о­­ч­а­­­к­­в­­­а­­­т ­-­ X­­­1­­­8­.­F­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини