Прекратиха предсрочно пълномощията на кмета на самоковското село Рельово

  • 23 февруари 2024 12:11

  • 326
  • 1
Прекратиха предсрочно пълномощията на кмета на самоковското село Рельово
© Novini.bg/ Canva

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Самоков прекрати предсрочно пълномощията на кмета на самоковското село Рельово Йордан Клещанов, съобщават от ОИК - Самоков на своя сайт. 

От там допълват, че в избирателната комисия са постъпили две писма - от Централната избирателна комисия и от Министерския съвет, в които се твърди, че Йордан Станков Клещанов е собственик и управител на ЕТ "Йордан Клещанов" и председател на читалище "Надежда – 1927". Тези обстоятелства се установяват и от служебно извършената справка в Търговския регистър по партидите на двата субекта, информират от ОИК - Самоков.

ОИК Бобошево не намери конфликт на интереси при кмета Стефан Тачев

Посочените в сигнала данни са наложили извършването на проверка от страна на ОИК - Самоков за наличие на нарушение на законовата забрана по чл.41 ал.1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), според който кметовете на общини, на райони и на кметства, кметските наместници, заместник-кметовете на общини и на райони и секретарите на общини не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, както и да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации.

ОИК - Самоков е уведомила Клещанов за получените сигнали и за възможността да направи писмено възражение пред комисията в тридневен срок, считано от получаване на уведомлението. 

На 16 февруари е постъпило възражение на Община Самоков, адресирано до ОИК - Самоков. Във възражението Клещанов заявява, че не извършва търговска дейност, тъй като на 27.12.2013г. е предприел действия по прекратяване търговската дейност на дружеството ЕТ "Йордан Клещанов", като е подал декларация към Национална агенция по приходите, става ясно от информацията на сайта на общинската избирателна комисия. Той е приложил и уведомления към териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) и към Областната дирекция по безопасност на храните. 

От ОИК - Самоков посочват в решението си, че от събраните доказателства се установява по несъмнен и безспорен начин, че към датата на началото на мандата му, Йордан Клещанов е имал регистрация като едноличен търговец с фирма. Към настоящият момент няма подадено заявление в Търговския регистър за прекратяване на ЕТ, посочват още от ОИК на сайта си. 

БТА припомня, че Клещанов спечели местните избори на 29 октомври миналата година, а на 13 ноември встъпи в длъжност като кмет на село Рельово.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
326 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.23 | 12:57

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини