Изборният експерт Ваня Нушева: Няма голям шанс оспорването на изборите в София да промени резултата

  • 07 ноември 2023 18:07

  • 3183
  • 10
Изборният експерт Ваня Нушева: Няма голям шанс оспорването на изборите в София да промени резултата
© БТВ
Слушай новината Слушай новината

Местните избори са най-сложни като организация и са натоварени с най-много политически страсти. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ Ваня Нушева, преподавател по избирателни системи и изборна администрация.

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1150

Видяхме една пъстра картина по отношение на купения и контролирания вот. Имаше места, където изборите протекоха по скандален имаше и места, където това явление почти отсъстваше, но като цяло изборната дезорганизация доминираше, добави тя.

Наистина местните избори са най-сложни и предполагахме, че ще има проблеми, заяви политологът и експерт по избирателни системи Даниел Стефанов.

Организацията на изборите в България от много време виси "на косъм". Много често ЦИК закъснява с организацията, има много елементи, които от години виждаме, не работят. Местните избори, може би заради сложността им и заради политическата ситуация, като една перфектна буря показаха всички проблеми и този "косъм" се скъса, тези неща лъснаха. Това създава огромно недоверие. След като всичко това лъсна, е време да се търсят решения. Ако продължим по същия начин, ще е ужасно глупаво, подчерта Стефанов.

Ваня Нушева коментира и искането на кандидата на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за кмет на София Ваня ГригороваВаня ГригороваВаня Григорова е българска икономистка и синдикалистка. Икономическа съветничка е на да обжалва изборите в столицата.

Ваня Григорова: Ще бъда първата, която ще поздрави Терзиев, когато съдът реши, че тези резултати са законосъобразни

В София нямаше драстични нарушения с купен и контролиран вот и изборен туризъм, каквито видяхме на много други места. Не бих оценила като много голям шанса подобно оспорване да промени крайния резултат, отбеляза тя.

Но това, че кандидати са готови да оспорват вота, дава още един аргумент, че трябва да сложим ред в нашия изборен процес. Това означава на първо място да имаме изборно законодателство, което дава адекватен отговор на проблемите, пред които сме изправени. В последните години виждаме само промени, които съответстват на интересите на политическите партии, а не на проблемите, посочи преподавателят по избирателни системи и изборна администрация.

Според нея е необходима промяна в начина, по който секционните избирателни комисии са обучавани и по който работят през деня.

Не трябва да правим революция, но трябва да се заемем с изборната администрация, която да работи по един по-добър начин, каза още Даниел Стефанов.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3183 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2023.11.07 | 18:51

4
григорова не оспорва изборите, защото има причина, а защото планът, по който руската агентура работи е да се сее съмнение в смисъла на изборите и изборната власт.
А майката кво оспорва

2023.11.08 | 09:04

10
Дали били голям и малък ли

2023.11.08 | 05:29

9
люляк, викам да ходиш да ти напълнят анала със сперма пак в пасольството и да ти начешат хемороидите.

2023.11.07 | 23:08

7
ахахахаха, да се сее съмнение в смисъла на изборите и изборната власт, ахахахах, хибридна атака викаш, ахахахаа

2023.11.07 | 20:56

6
ЕПМ

2023.11.08 | 00:48

8
Горещи момичета ви очакват на - - - Meetme.pw

2023.11.07 | 19:55

5
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност.Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват---->> mub.me/keto

2023.11.07 | 18:35

2
Изборният експерт Ваня Нушева: Няма голям шанс оспорването на изборите в София да промени резултата НЕ БЪДИ ТОЛКОВА СИГУРНА!

2023.11.07 | 18:44

3
Това е за надъхване на пед.алите Лайномети

2023.11.07 | 18:26

1
Стига си дрънкала глупости.Само в България нищо не може съда.Разрешено е само ограбване.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини