Всички членове на СИК в община Казанлък са инструктирани как да процедират при проблеми с машинното гласуване

  • 05 ноември 2023 16:12

  • 671
  • 0
Всички членове на СИК в община Казанлък са инструктирани как да процедират при проблеми с машинното гласуване
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Всички членове на секционни избирателни комисии (СИК) в община Казанлък са инструктирани как да процедират при проблеми с машинното гласуване, каза пред журналисти председателят на Общинската избирателна комисия Здравко Балевски. При гласуване с машина в някои от секциите е установено, че излизат разписки, в които не е отразен вотът на избирателите, но това не е проблем само в Казанлък и има решение на Централната избирателна комисия, с което всички СИК са запознати. 

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1150

В такива случаи тези разписки се отделят, съставя се протокол за тях, като те се броят за унищожени и не влизат в действителния вот. Ако проблемът се установи преди разписката да е попаднала в кутията, на избирателя се дава възможност да гласува с хартиена бюлетина, обясни той. 

ЦИК: Проблем със синхронизирането на машините се е появил в три секции в страната, проблеми с устройствата има и в други секции

До момента изборният ден в общината протича нормално. Има сигнал за вписани избиратели в секцията в село Горно Изворово, но това подлежи на проверка от ГРАО. Проверява се сигнал за избирател, който не е успял да гласува поради затруднения в придвижването. Балевски уточни, че за хора с подобни проблеми е указано, че имат право да гласувт в определени секции в общината, където са създадени необходимите условия, независимо, че не са в техния район. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
671 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини