Ваня Григорова и Хекимян печелят ромския вот в София, в Пловдив - ДПС

  • 01 ноември 2023 08:40

  • 4629
  • 26
Ваня Григорова и Хекимян печелят ромския вот в София, в Пловдив - ДПС
© bulfoto
Слушай новината Слушай новината

Вотът от ромските секции в София показва, че хората гласували там са предпочели най-много кандидата на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е/Левицата Ваня ГригороваВаня ГригороваВаня Григорова е българска икономистка и синдикалистка. Икономическа съветничка е на, следвана от кандидата на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Антон ХекимянАнтон ХекимянАнтон Хекимян е български журналист от арменски произход, директор „Новини, актуални. Бившият шеф на новините на Би Ти Ви получава повече гласове от кандидата на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е в кварталите "Факултета" и "Филиповци", където традиционно ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в досега на парламентарни избори са предпочитаната политическа сила. Григорова успява обаче да събере повече гласове и да "оглави" класацията на ромския вот с гласовете от квартал "Христо Ботев", където тя е родена и израстнала.

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1155

На трето място в София се нарежда кандидатът на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" - "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" - Спаси СофияСпаси СофияПолитическа партия “Спаси София” е обединение на граждани, чиято кауза е систематично и" Васил ТерзиевВасил ТерзиевВасил Терзиев е роден на 9 юни 1978 година. Той е кандидатът за кмет на София, издигнат от партиите, който получава единни гласове в секциите в ромските квартали. Това показа проверка на "Дневник" в секционните протоколите от местните избори на 29-ти октомври. Тенденцията от последните две години активността в тези секции да е ниска продължава и не се забелязва там да има наплив от гласоподаватели.

На балотаж в София на пети ноември, ще отидат именно Григорова и Васил ТерзиевВасил ТерзиевВасил Терзиев е роден на 9 юни 1978 година. Той е кандидатът за кмет на София, издигнат от партиите. Във вторник, 31 октомври лидерът на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г призова симпатизантите на партията да подкрепят Григорова на втори тур. В ромските секции в София тя събира близо 600 гласа, като 363 от тях са именно от квартал "Христо Ботев". Хекимян събира 490 гласа, от които над 410 са от кварталите "Факултета" и "Филиповци" "Ромите вече са изчерпан електорален ресурс. Някога темпото, с което ромското население в България се възпроизвеждаше, беше много по-високо отколкото сред останалото такова. Имаше прогнози как ромите ще станат 20%, 30%, но истината е, че по-голямата част от ромите, отколкото от българите заминават за чужбина. Освен това раждаемостта в ромските общности рязко спадна и вече не се различава толкова много, спрямо българската раждаемост. Този ресурс вече не е толкова голям, колкото беше едно време", коментира малко преди изборите пред "Фокус" доц. Пампоров.

Кандидатът за кмет на Пловдив от ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с Красимир Асенов, който е заместник-кмет на район "Северен" в града в последните 12 години, е събрал най-много гласове от ромските махали "Столипиново" и Шекер махала. Той е подкрепен от над 1600 души. Според информация, цитирана от БТА, Асенов е преподавател във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив. Работи към Българската академия на науките (БАН), а преди това е бил част от неправителствения сектор като координатор на проекти към Швейцарската агенция за развитие на самоуправлението, програмата на ООН за развитие, Фондация ,,Отворено общество" и Европейската комисия.

Асенов получава от ромските квартали общо 1600 гласа, а листата за общински съветници на движението - малко над 1500. Това са повече от половината от резултата на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, който е малко над 3 %.

Започна сертифицирането на машините за гласуване

На второ място в секциите в кварталите "Столипиново" и "Шекер махала" хората са гласували за Савина Петкова от Българска прогресивна линия, която събира над 1400 гласа в своя подкрепа. В общото подреждане за кмет тя се нарежда на шесто място с малко над 4700 гласа, но партията й е на четвърто място при избора за общински съвет. Петкова, която е юристка, е била на различни позиции в общината, била еи общински съветник в периода 2015 - 2019 година. Кандидатът за кмет на Пловдив от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Костадин Димитров събира над 500 гласа от тези квартали.

Портних и кандидата на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" Благомир Коцев ("Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от") ще се явят на балотаж. На трето място е Коста Стоянов, кандидат за кмет на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател", със 150 гласа. Приблизително толкова получава подкрепа и Благомир Коцев. Активността в тези секции отново е ниска. Най-много ромски гласове за общински съветници са тези за ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - 118, следвани от тези за "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" - 94. Коалицията "Алтернативата на гражданите" е на трето място с 10 гласа по-малко.

Последвайте канала на

Novini.bg
4629 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар

2023.11.01 | 11:07

21
НОРМАЛНО Е ЦИГАНИТЕ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ВАНЯ-АНТОАНЕТА ЦИГАНКАТА ,НО СЪМ УЧУДЕН ,ЧЕ ПРИПОЗНАВАТ ЗА СВОЙ И ГЕЯ АРМЕНЕЦ?
ДО ТОЗИ ОТДОЛУ

2023.11.01 | 13:15

26
НЯМА НУЖДА ДА СИ ИЗМИСЛЯМ. РЕЗУЛТАТИТЕ В ЦИГАНСКИТЕ ГЕТА В СФ СА ЯСНИ!

2023.11.01 | 11:20

22
ахахаха, това ли измислихте, но вече видяхме циганите на ПП какво правят

2023.11.01 | 12:43

25
РУМЕН РАДЕВ НИ ИЗЛЪГА ЖЕСТОКО,НИНОВА И ВАНЯ ГРИГОРОВА,НЯМА ДА МОГАТ.НЯМА ДА ДОПУСНЕМ ПОДОБНА ГРЕШКА.А БОЙКО БОРИСОВ ВСЕКИ ДЕН СЕ ОТДАЛЕЧАВА ОТ НОРМАЛНОСТА.ЩЕ ЗАГУБИ ВСИЧКО.

2023.11.01 | 12:28

24
Ваня Григорова няма дае уважавана по цяла Европа и в БГ.Все едно дае кметица Нинова.Ужас.

2023.11.01 | 11:42

23
Циганите са на Борисов и Доган.Те саги правили.

2023.11.01 | 10:06

20
Кода, кода де го кода, дайте кода бай тиквун да ви онода, ама де е кода, кода кода, кой ще ви онода и без кода.

2023.11.01 | 09:43

13
Вдигай се народе! Богаташите от ДС губят властта! Ще ги размажем и в Белене!

2023.11.01 | 09:56

19
Богаташите от ДС са малцинство. Въпреки лъжите, измамите и пропагандата им, можем да ги победим. Сега е шанса за България!

2023.11.01 | 09:46

17
Вдигай се народе! Богаташите от КНСБ губят властта! Ще ги размажем и в Белене!

2023.11.01 | 09:47

18
Вдигай се народе! Богаташите от КНСБ губят властта! Ще ги размажем и в Белене! ВАНЯ ГРИГОРОВА ПРИ КМЕТИЦАТА НА МЛАДОСТ

2023.11.01 | 09:46

16
Вдигай се народе! Богаташите от КНСБ губят властта! Ще ги размажем и в Белене!

2023.11.01 | 09:46

15
СЛЕД КАТО ПРЕДИЗВИКАХА СКАНДАЛА С МАШИННИЯ ВОТ ГЕРБ И ИТН СПЕЧЕЛИХА ИЗБОРИТЕ ХАХАХА

2023.11.01 | 09:43

14
Педерасите за кой са гласували?

Добави коментар

Водещи новини