Орлин Колев: С отмяната на машинното гласуване ЦИК надхвърли правомощията си

  • 30 октомври 2023 11:35

  • 941
  • 3
Орлин Колев: С отмяната на машинното гласуване ЦИК надхвърли правомощията си
© Нова нюз
Слушай новината Слушай новината

Въпреки казусът с машинното гласуване, политиците запазиха самообладание. Всички вкупом призоваха да се гласува. Това е положителна практика, те запазиха добрия тон. Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS докторът по конституционно право Орлин Колев.

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1150

„Изпълнявайки разпоредбите на ИК, ЦИК следва да предостави възможността на гражданите да упражнят своя вот, както на хартия, така и с машина. За да може гражданинът да избере метода, по който да упражни своя вот, за ЦИК възниква задължението да осигури средството. В случая да осигури машината.

Това задължение е съпроводено с известни изисквания, съгласно закона. Изисквания за годността и удостоверяването на машините. След като тези изисквания бъдат изпълнени ЦИК не може да действа по друг начин, освен да осигури машинното гласуване. Бяхме изправени пред хипотеза, в която, преди изтичане на срока за предоставяне на съответното удостоверение от държавните органи, за годността на машините, имаме решение на ЦИК, с което се спира възможността на гражданите, осигурено по закон, да упражнят своя вот чрез машина. Това надхвърляне компетентността на ЦИК”, добави Колев.

Любомир Стефанов за отмяната на машинния вот: Махленско безчинско мероприятие

Той подчерта, че има постъпили жалби по казуса. Според него ВАС ще отмени решението на ЦИК, а на балотажа ще се гласува с машина. „Това може да се случи, ако ЦИК успее да организира процеса по гласоподаване с машина”, каза още Орлин Колев. По думите му доклада на ДАНС не бива да бъде преекспониран от страна на ЦИК.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
941 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.10.30 | 23:34

3
Този на снимката е само Свиня

2023.10.30 | 11:46

1
"докладът" на ДАНС вече го видяхме - банална идиотщина, писана от неграмотен олигофрен.

2023.10.30 | 12:04

2
То даже не е доклад а докладна ЗАПИСКА. Тоест впечатление написано на лист, с нахвърляни свързани и не свързани закони. Даже не е ясно какво е снимано от тоя "доклад" просто някакви хипотези напляскани набързо колкото да направим скандала.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини