Който играе, печели. Който не гласува, губи

  • 25 октомври 2023 12:01

  • 881
  • 0
Който играе, печели. Който не гласува, губи
©

В последните няколко седмици една от популярните букмейкърски платформи за онлайн залагания пусна в обращение залози за местните избори, които предизвикаха доста вълнения в кандидатите, разпалени дискусии между хората и активно участващите в изборните процеси щабове, медийни консултанти и сподвижници. Дори националните и местни медии отразяват периодично промяната в коефициентите за един или друг кандидат кмет, което допълнително увеличава разпаленото говорене по темата. Нека отбележим, че изборни залози в онлайн платформите се правят и в страните с най-развити и демократични избирателни системи, което потвърждава, че в България съвсем не сме измислили това преживяване. Като цяло онлайн залаганията са част от масовата култура и това си има своето обяснение. В основата е развитието на технологиите, които осигуряват хиляди възможности за залагане в реално време, независимо в коя точка на света се намираш. Невероятна динамика на преживяването, в която може да участваш пряко. Почти като при избори, но не съвсем, предвид, че процесите в изборната ни система имат заложени сериозни дефицити, които допускат манипулиране на крайния резултат и цялостно нечестна игра. Което безспорно я опорочава.

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1160

По темата избори-залози няколко са основните въпроси, които заслужават внимание. Най-важният от тях е оказват ли влияние онлайн залозите в избора на предпочитан кандидат? Класирането по коефициенти отговаря ли на реалната електорална картина? Съизмерими ли са класациите със социологическите сондажи?

На практика изборът на политически кандидат е вид залог, който може в по-дългосрочен план да ти донесе ползи, но и сериозни загуби. Не са малко случаите, когато заради лошо местно управление бизнесът търпи загуба на средства и перспективите за хората намаляват в пъти. Това може да е бавен и мъчителен процес в живота на един човек, чието осъзнаване да му струва години. За разлика от грешния политически избор при залозите или печелиш или губиш, но поне го разбираш веднага, а изборът е изцяло личен и със собствени средства. Без външни вмешателства, без кебапчета и дърва за огрев, без да харчиш обществени средства. Ти и твоят избор за твоя сметка. Прозрачно, ясно и по правилата.

В последните две турболентни политически години политиците все по-често използват в посланията си “залога” като възможност за сакрален избор в дълбокото си желание да привлекат вниманието на хората. Целенасочено създават измамно усещане за бъдещи ползи в очакване на светлото бъдеще, а резултатите от това са все по-жалки и по-жалки за хората и обществото. Вследствие неминуемо е размита границата между лъжата и истината, между обещаното и изпълненото, което води до огромна липса на доверие и девалвация на базови ценности. За никого не е тайна, че изборният глас при различни ситуации има и конкретна цена, и тогава си отговаряме на основния въпрос - защо хората се повлияват от класацията за кметове в една или друга онлайн платформа? Просто защото нямат вяра на политическата платформа и “букмейкърите” в нея”. Във всеки един областен град и малко населено място в момента се чува едно и също - че се купуват гласове, както никога досега, което показва, че залогът е достигнал много високи коефициенти. Според политическия анализатор Васил Цицелков цената на един глас на изборите ще достигне цели 300 лв., което си е сериозен залог, когато става дума за няколко хиляди гласа.

Виждаме, че приликите са много, но не трябва да забравяме, че в основата на всеки един избор стои човека, който си формира мнение от това, което вижда, чува и възприема от заобикалящата го действителност. Не може да упрекваме младите хора например, че не вярват на политическата социология, а предпочитат класацията на една онлайн платформа. Много е просто - политическата действителност и съпътстващите я процеси са на дъното на общественото доверие, което е предпоставка там да се настаняват всякакви други форми и механизми за изграждането му.

Въпреки приликите има и съществени разлики между това да залагаш в онлайн платформа и това да дадеш своя глас за бъдещето си. Едното е моментно преживяване, което носи емоции в една или друга посока, а другото е осъзнато и добре обосновано лично решение, което има огромен обществен принос. Можеш да залагаш всеки ден, но можеш да гласуваш веднъж на четири годни. И това прави този избор наистина един от най-важните в живота ни.

Нека на финала си го кажем така: когато гласуваш, информирай се, вгледай се в избора си добре, мисли прагматично и дългосрочно. Когато залагаш, просто се забавлявай и дано имаш късмета да спечелиш.

Този коментар изразява личното мнение на автора.

Автор: Борислав Велков

Последвайте канала на

(платено съобщение)

881 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини