Валентин Кюлхански: Смолян трябва да има отбор в професионалните дивизии

  • 15 октомври 2023 17:47

  • 870
  • 1
Валентин Кюлхански: Смолян трябва да има отбор в професионалните дивизии
©

Валентин Кюлхански е председател на УС на ФК "РОДОПА" Смолян, състезаващ се в първенството на Югоизточна трета лига. Предприемач с подчертано отношение към спорта и футбола в Смолян. В момента той е кандидат за общински съветник от листата на коалиция „Новото време“-КРОС в Смолян

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1150

Г-н Кюлхански, бяхте съветник от местната коалиция „Новото време“ - КРОС и в досегашния общински съвет. Какво постигнахте до момента и какво още може да се направи за развитието на спорта и футбола в общината?

Вече два мандата съм общински съветник. За това време направихме доста неща, полезни за гражданите на Смолян. Преди 8 години бюджетът за всички спортни клубове беше 15 000 лева. Благодарение на нашите усилия в момента бюджетът за спортни клубове е 100 000 лева, като отделно само за тази година за  ФК „Родопа“ бюджетът достигна 110 000 лв. Това е резултат и от подкрепата и на останалите колеги от предходните мандати на общинския съвет, които приеха нашите предложения.  

Има обаче още доста за надграждане в тази посока. Затова целта на нашата местна коалиция „Новото време“ – КРОС,е да имаме мнозинство в общинския съвет, като по този начин да можем да прокарваме важни за общината ни действия и мерки. Екипът ни, съставен от експерти и професионалисти от различни сфери, е много качествен. Това са личности, изградили име и авторитет сред сгражданите ни, жителите на община Смолян ни познават и ще могат да направят своя информиран избор, гласувайки с номер 68 в бюлетината. 

Спортната общественост ви познава като председател на УС на футболен клуб "Родопа" , Смолян. Какво е предвидено във вашата програма по отношение на професионалния спорт?

За мен спортът е изключителен приоритет. Затова активно участвах в изготвянето на четиригодишна Програма за развитието на спорта в общината. В нея, заедно с останалите кандидати за общински съветници и с кандидата за кмет на община Смолян – Димитър Кацаров,  сме заложили поне един от колективните спортове – волейбол и футбол, да се изкачи в по-горна дивизия. 

Всички знаете, че Смолян има прекрасни природни дадености и регионът има огромен потенциал да бъде още по-развита ски и сноуборд дестинация. Но също така Смолян може да бъде не само ски център, но и място за практикуване на други спортове – традиционни и нетрадиционни като планинско колоездене, скално катерене и други. Разполагаме с прекрасни условия и база за традиционните спортове – имаме две футболни игрища, спортна зала за волейбол, баскетбол и вдигане на тежести, условия за плуване, както и тенискортове. Нека да ги използваме максимално и да подобрим условията за практикуване на тези спортове. Ще изготвим Годишен спортен календар за прояви по различните спортове от национално ниво, и ще го съгласуваме с Министерството на младежта и спорта, за да домакнистваме някои от тях.

Какво предвиждате за развитие на масовия спорт в община Смолян?

Поставили сме си като цел да въвлечем още възрастни и деца в него. В програмата ни е включено например провеждане на турнири и състезания между общинските училища, провеждане на спортни състезания при отбелязване на различни национални и местни празници, стимулиране на масовия спорт. Проучваме и възможността да се изгради игрище за минифутбол в Устово. 

Димитър Кацаров: Зная как да развием потенциала на Смолян като любима спортна дестинация

Някои от дейностите изискват да се инвестира човешки и организационен ресурс, други налагат и осигуряване на съответното финансиране. Не виждам защо обаче с механизмите на европейските фондове, както и чрез национално и местно финасниране, да не можем да реализираме намеренията си. Важно е да има визия и желание да се случват нещата. 

Ето, ще ви дам един пример - в събота и неделя поканихме двама прекрасни спортисти - ултрамаратонеца Красимир Георгиев и  Емилиян Колевски, един от най-добрите и известни български катерачи, които направиха тренировки, в които се включиха наистина много хора. Тези спортни събития бяха отворени за всички желаещи и бяха напълно безплатни. Планираме да продължим тези добри практики и занапред, като част от новия общински съвет.

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
870 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Жител на Смолян

2023.10.15 | 17:56

1
Градът да се оправи и да има работни места. Футбол не ни трябва.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини