Утвърдена е актуализираната Методика за удостоверяване на съответствие на машините

  • 13 октомври 2023 11:05

  • 616
  • 1
Утвърдена е актуализираната Методика за удостоверяване на съответствие на машините
©
Слушай новината Слушай новината

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт за стандартизация (БИС) и Българският институт по метрология (БИМ) утвърдиха Методиката за удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс и изискванията за техническата спецификация. Това стана след приключването на общественото обсъждане на актуализираната версия на документа и разглеждането на получените в хода му становища. МЕУ проведе и публично обсъждане със заинтересованите страни вкл. и парламентарно представените партии, на което присъстваха представители на „Движението за права и свободи“, „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната-Демократична България“.

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1150

Актуализираната методика за удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс и изискванията за техническата спецификация бе изготвена съвместно от МЕУ, БИС и БИМ съобразно изискванията на Централната избирателна комисия за надграждане на системния и приложния софтуер за изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г. С утвърждаването ѝ започва и същинското удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване.

Следвайки установената от МЕУ практика на прозрачност и публичност за всяка стъпка от процеса по удостоверяване на машините за гласуване, на сайта на ведомството ще бъде публикувана справка с отразените предложения, становища и възражения, постъпили при проведената обществена консултация на проекта на методиката.

По-рано през седмицата чрез жребий със софтуерен генератор на случаен принцип бяха изтеглени серийните номера на машините за гласуване, които ще преминат през процеса на удостоверяване. На тегленето на серийните номера в сградата на МЕУ присъстваха специалисти от БИС и БИМ, представители на политически партии, експерти и журналисти.

"Сиела Норма" иска близо 7,4 милиона лева от ЦИК за машините за изборите

Последвайте канала на

Десислава Станева
616 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.13 | 11:50

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини