Изтича крайният срок, в който ЦИК трябва да назначи ОИК за местните избори

  • 08 септември 2023 06:49

  • 1173
  • 0
Изтича крайният срок, в който ЦИК трябва да назначи ОИК за местните избори
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Крайният срок, в който Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да назначи общинските избирателни комисии (ОИК) за местния вот на 29 октомври изтича днес, според хронограмата на ЦИК.

ОИК влизат в своите правомощия от 9 септември. Общините в България са 265. 

Крайният срок за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК за участие във вота през октомври е до 17 часа на 13 септември. От своя страна ЦИК е длъжна до 14 септември да изпрати на ОИК списък на регистрираните за участие в изборите партии и коалиции.

Срокът за регистрация на политически формации в ОИК е до 17:00 часа на 18 септември. Ако не са регистрирани в ЦИК като партии и коалиции, формациите не могат да се регистрират за участие за местния вот в общинските избирателни комисии (ОИК).

265 кметове на общини и 35 кметове на райони ще избираме на местния вот

Съгласно хронограмата и Изборния кодекс Инициативните комитети (ИК) могат да регистрират независими кандидати за общински съветници, за кметове на общини, за кметове на райони и за кметове на кметства в общинските избирателни комисии (ОИК) за участие в местния вот до 17:00 часа на 18 септември, пише БТА. Инициативните комитети се регистрират в съответната Общинска избирателна комисия (ОИК), като един инициативен комитет може да издигне само един независим кандидат.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1173 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини