Половината от устройствата за видеонаблюдение не са предавали на живо преброяването на бюлетините

  • 04 април 2023 09:01

  • 520
  • 5
Половината от устройствата за видеонаблюдение не са предавали на живо преброяването на бюлетините
© Булфото

Около половината от устройствата за видеонаблюдение на изборите в неделя не са предавали на живо преброяването на бюлетините.  Излъчване в реално време е имало в 6500 секции от общо 12 000. Това каза министърът на електронното управление Георги Тодоров в ефира на Нова телевизия. 

Той допълни, че от утре започва поетапното качване на записи от секциите, където броенето не е предавано на живо. На места не е имало нито излъчване, нито запис. 

Проф. Михаил Константинов: Чувалите в изборния процес са мит. Те съдържат хартия за боклук

„Там където е активирано техническото устройство е активирано не само да излъчва онлайн, а и да записва. Записите ще бъдат качени на платформата video.bg след обработване на резултатите от изборите от страна на „Информационно обслужване”. Най-вероятно от утре поетапно ще започнем устройство по устройство да сваляме записите, за да се качат в платформата”, обясни Тодоров.

По думите му неизлъчване на броенето на бюлетините може да се дължи на 2 причини - или слаб интернет, или неактивиране на техническото устройство от страна на членовете на СИК.

„Лично наблюдавах процеса в най-пиковия момент. На много места няма проблеми, но просто членовете на комисиите не са включили камерата. В организацията на процеса бяхме предвидили в деня за размисъл да се направят тестове на всички устройства от страна на секциите. Те бяха успешни. Имаше само 5 устройства с дефект, като ги подменихме.  В събота, когато проведохме тестовете със СИК, сме регистрирали над 11 300 активни устройства. В неделя числото е различно. Законът в този случай мълчи. С последните промени в Избирателния кодекс беше решено МС да отговаря за техническото обезпечаване. Смятам, че служебният кабинет се справи с този абсурдно кратък срок и осигури устройства и платформа, през която да се излъчва видеото”, уточни министърът на електронното управление.

Последвайте канала на

Калина Христова
520 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
КОЛКО ЖИВИ ИЗ РОДА СТЕ

2023.04.04 | 11:14

5
У КЕ НЕФА?
Емѝ...

2023.04.04 | 10:36

4
Нормално, за какво да има видеонаблюдение в сиганските маали например, или в царството на ДПС? Където не трябва, видеонаблюдението спира магически.
Гого

2023.04.04 | 10:21

3
Ако камерите работеха, как щяхте да изкарате резултатът равен!!!!!!!
Stamatis

2023.04.04 | 10:04

2
Да де, вкарахме луди пари за наблюдение и сега нищо не станало! Този министър вместо да констатира, да си подава оставката!
Емѝ...

2023.04.04 | 09:53

1
Ужасно много мразя рашистите. Преди години на морето във Варна, се закачах със двама такива туристи. Бяха си пийнали вече. Не ме биха изобщо. Първо им духах, после се изредиха отзад. Оттогава не мога да спя от злоба и желание да им отмъстя за това.

Добави коментар

Водещи новини