Днес е последният ден за регистрация на социологическите агенции в ЦИК

  • 25 март 2023 08:12

  • 311
  • 1
Днес е последният ден за регистрация на социологическите агенции в ЦИК
© Булфото (архив)

Днес изтича крайният срок за регистрация на социологическите агенции в Централната избирателна комисия (ЦИК) за провеждане на проучвания в изборния ден на 2 април. Това се посочва в хронограмата на избирателната комисия.

ЦИК ще приема заявления за регистрация до 17:00 часа. Освен заявленията, агенциите трябва да представят удостоверение за актуално правно състояние, издадено не по-рано 31 януари 2023 г.; списък, съдържащ имената и единния граждански номер на анкетьорите по избирателни райони; изрично пълномощно от представляващото агенцията лице, когато документите се подават от упълномощено лице, като не е необходимо пълномощното да бъде нотариално заверено; методика за извършване на проучванията „на изхода“ (exit-poll) в изборния ден, както и кратко описание на опита на организацията за провеждане на проучвания „на изхода“.

Към момента в ЦИК са регистрирани агенциите „Галъп интернешънъл болкан“ АД;  „Алфа Рисърч” ООД; „Изследователски център Тренд“ ООД и „Маркет ЛИНКС“ ООД. Те ще извършват проучване „на изхода“ (exit-poll) в изборите за народни представители на 2 април 2023 г. 

До 30 март агенциите, регистрирани да извършват проучвания в изборния ден, представят в Районните избирателни комисии (РИК) списък, съдържащ имената, единния граждански номер на анкетьорите и номерата на избирателните секции на територията на съответната РИК, пред които ще се осъществява анкетирането.

"Галъп": ПП-ДБ първи, ГЕРБ-СДС веднага след тях, ако изборите бяха днес

Анкетьорите не могат да извършват социологически проучвания непосредствено пред избирателните секции. Те трябва да работят на разстояние най-малко три метра от изхода на помещението, в което се гласува. Могат да бъдат анкетирани само вече гласували избиратели, като анкетьорите са задължени да им съобщават, че участието в изследването е доброволно и анонимно. Анкетьорите трябва да имат видимост към изхода на помещението, от което излизат избирателите, които ще бъдат анкетирани, без това да създава затруднения за изборния процес.

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден (exit-poll), се оповестяват не по-рано от 20:00 ч. на изборния ден. Изрично се забранява, под каквато и да е форма, публичното огласяване на резултати от изследванията екзитпол преди приключването и обявяването на края на изборния ден от ЦИК.

Също така резултатите от допитвания до общественото мнение по повод изборите за народни представители не може да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден, както и до обявяване на края на изборния ден на територията на страната.

Владимир Василев
311 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.25 | 11:07

1
ГЛАСУВАЙТЕ ЗА КИРИЛ ПЕТКОВ ТОЙ ЩЕ СВАЛИ РАДЕВ ТОЙ ЩЕ ВКАРА В ЗАТВОРА БОРИСОВ ТОЙ ЩЕ СМЕНИ ЗАКОНА ОБЩ КМЕТОВЕ ДА НЯМАТ ПРАВО ПОВЕЧЕ ОТ ДВА МАНДАТА ЗАЕДНО СЪС ОБЩ СЪВЕТНИЦИ ТОЙ ЩЕ ИЗГОНИ ВСИЧКИ РУСКИ ШПИОНИ ТОЙ ЩЕ АРЕСТУВА ПУТИН АКО СЕ ПОЯВИ В БГ ТОЙ ЩЕ СМЕНИ ЗАКОНА ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ ТОЙ ЩЕ СЪБОРИ НА ДОГАН ВСИЧКИ САРАИ И ПРИСТАНИЩА ТОЙ ЩЕ СПРЕ ТЕЧА НА МИЛИЯРДИТЕ ГЕПЕНИ ОТ ГЕРБ БСП И ДПС ТОЧНО СЕГА Е МОМЕНТА ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ПП И ДА БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЯМА ДАНИ ИЗЛОЖАТ УСПЕХ НА 02.04.23.

Добави коментар

Водещи новини