Експерт: В социологията има правила, през последните години се спазват все повече

  • 09 март 2023 14:34

  • 169
  • 0
Експерт: В социологията има правила, през последните години се спазват все повече
© Novini.bg/ Canva

"В социологията има правила и през последните години те се спазват все повече. Важен е авторитетът на една агенция. Не много често, но се появяват и фантомни агенции. Необходимо е да бъде посочен възложителят на проучването. Трябва да се обръща внимание и на допустимата грешка, тя се дава в рамките на до 3%".

Това каза пред БНР проф. Румяна Стоилова, председател на Българската социологическа асоциация.

"Маркет линкс": Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е 0.5%

И допълни, че онлайн изследванията са по-малко надеждни и агенциите използват допълнителни средства, за да повишат достоверността на информацията:

"Информацията, че изследването е проведено с таблет, дава насока, че се търси допълнителен начин да се повиши качеството на информацията - че анкетьорът може да отиде с таблета до лица без достъп до интернет и да впише техните отговори. Това би трябвало да дава гаранция за качеството на информацията".

В предаването "12+3" проф. Стоилова подчерта, че обществените нагласи се влияят от много фактори - събитийната среда, интерпретациите на анализаторите, кампанията на политиците, социологическите изследвания.

"Когато някой попадне на информация от социологическо проучване, която намират за некоректна, може да се обърне към Българската социологическа асоциация".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
169 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини