Димитър Ганев: Връща се интригата за първото място на изборите

  • 06 февруари 2023 20:48

  • 1801
  • 5
Димитър Ганев: Връща се интригата за първото място на изборите
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

"Обединението между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще върне интригата за първото място на изборите. Няма как обаче то да не мине без много силна конфронтация с другата основна политическа сила - ГЕРБ. Чрез тази силна конфронтация ще бъдат минирани възможностите за евентуално сътрудничество между тези партии, което пък води до понижени възможности за съставяне на правителство в 49-ото Народно събрание". Този анализ направи политологът Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд" пред БНР.

По думите му няма основание да се очаква по-различна предизборна кампания от всички, които видяхме през последните две години: "Не виждам защо тази кампания да е по-различна от традиционната конфронтационна кампания. И сега част от партиите акумулират своята електорална подкрепа от отрицанието на другия".

От 8 февруари партиите и коалициите могат да подават документи за регистрация за участие в изборите

Според политолога предстоящите местни избори не позволяват на партиите да платят висока политическа цена: "Една евентуална коалиция на статуквото ГЕРБ-ДПС-БСП би означавало ГЕРБ да подари голяма част от областните градове на ПП, да им позволи да се вкоренят в местната власт и да имат политическа устойчивост в следващите 4 години. Въпросът е защо да го правят. Същият въпрос могат да си задават и от ПП, които при евентуална коалиция с ГЕРБ не биха имали почти никакъв сериозен пробив в местната власт, което ще направи от ПП неустойчив политически субект заради липса на корени в местната власт".

Димитър Ганев подчерта, че трябва да се видят резултатите от изборите на 2 април, за да се прави прогноза дали ще има шанс за кабинет в 49-ия парламент, или есента ще има избори 2 в 1 с местните. "Второто, което трябва да се види, е дали общественият натиск за формиране на правителство ще бъде различен от този, който беше в 48-ото НС. Дали хората вече ще бъдат толкова изнервени, че политическата цена за това да влезеш в коалиция ще бъде по-ниска, отколкото, ако не влезеш", посочи политологът.

Теодора Павлова
1801 5

Коментари 5

Добави коментар
Десислава

2023.02.07 | 05:49

5
Интрига има само в кухата ти кратуна

2023.02.07 | 00:03

4
Лайнар то няма кой да гласува за тия помияри

2023.02.06 | 22:22

3
ПРИ 25 % ПРОЦЕНТА ГЛАСУВАЛИ ТО ЩЕ Е ЕДНА ИНТРИГА САМО ПРАЗНИТЕ ВИ ГЛАВИ Я ВИЖДАТ.
бай Ставри

2023.02.06 | 21:37

2
До кога с ТОЗИ Ганев?! До кога ще му позволяваме да се ГАВРИ с всички нас?! До КОГА?! НАРОДЕ????

2023.02.06 | 21:10

1
smeshnik niama kak amerikanskite podlogi i slugi na koziak prestapnici da badat izbrani ot balgarite

Добави коментар

Водещи новини