ЦИК: Видеонаблюдение и видеозаснемане ще се извършва след края на изборния ден

  • 25 януари 2023 21:59

  • 580
  • 3
ЦИК: Видеонаблюдение и видеозаснемане ще се извършва след края на изборния ден
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

„Много се надявам никой да не си помисля, че върху бюлетините от машинно гласуване трябва да се отбелязва с химикал някакъв знак – x, v, или какъвто и да било друг. Това е изискване на закона и не би трябвало да се случва“, каза председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова в ефира на БТВ.

По думите ѝ секционните избирателни комисии ще следят да не допускат драскане и писане по тези бюлетини. Тя увери, че няма да има никакъв проблем с доставката на защитената хартия за бюлетините за машинно гласуване и тя ще бъдат доставена в срок. 

„Видеонаблюдение в реално време и видеозаснемане ще се извършва след обявяването на края на изборния ден, при преброяването на гласовете и отчитане на изборните резултатите от СИК. В секциите, които са по-специфични – за избиратели с увреждания, подвижни секции, там не се предвижда по закон да има видеонаблюдение“, каза още Камелия Нейкова. 

Готова ли е страната за предсрочните избори на 2 април?

Изборният кодекс е възложил техническото обезпечаване на изборите на Министерския съвет, а ЦИК трябва да определи реда и условията, по които то да се случи. 

На предстоящите предсрочни парламентарни избори ще има увеличение във възнагражденията на членовете на СИК. 

„Около 195 лв. е минималното възнаграждение. Съответно това ще доведе до увеличения на възнагражденията на председател, заместник-председател, секретар, на членовете на районните избирателни комисии. На всички членове на избирателни комисии“, каза още председателят на ЦИК. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
580 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
кочо боко сик ,вис и милиардите на сараите

2023.01.26 | 09:29

1
Какво ще стане ако има знак х или v ,защото за българина ,не важат законите.Пример в закона пише купуването и продаването на гласове е престъпление ,а 33 години бандитите разбойниците и мафиите от герб дпс и бсп купуват гласове и не легитимно управляват и заробиха държавата .
цик -изборите ще се оспорят

2023.01.26 | 09:40

2
Никой не казва какво представлява тази машинна бюлетена за какви знаци и човки става въпрос да не се задраскват бюлетените .Какви атрибути ще има върху тази бюлетена ,избирателя как ще гласува върху тази бюлетина ,с машината ли ирли след като бюлетената се принтира от машината .Пълна мъгла е и това се прави умишлено от цик по поръчка на хартиената коалиция
разбирач

2023.01.26 | 09:50

3
Видео наблюдението е пълна глупост ,защото няма да даде никакво значение ,полза ,резултат и няма да изиграе никаква роля за пресичане на манипулация при отчитанне и броене на резултатите МНого е важно от къде ще се наблюдава .Ако се наблюдава от страни видеото няяма да отрази нито едно действие на членовете на комисиятаВидеонаблюдението трябва да се извърши перпендикулярно на избирателната комисия

Добави коментар

Водещи новини