Експерти: Изборите стават скучни

  • 03 октомври 2022 07:54

  • 1220
  • 2
Експерти: Изборите стават скучни
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Нещо позитивно от тази сутрин – преброяването в РИК мина спокойно и цивилизовано – нещо, което смятаме, че е един от проблемите на изборния процес. Видяхме и недостатъци – недобра организация в някои СИК, председатели, които не знаеха, че са такива, сменени членове на комисии, такива, които не знаеха, че ще се гласува с машини. Това заяви Калин Славов от „Прозрачност без граници” в сутрешния блок на БНТ.

Тихомир Безлов от „Център за изследване на демокрацията”, който също се включи в разговора, смята: „Изборите стават скучни. За съжаление това създава нежелание на хората да гласуват. Започваме да мислим за изборите като безсмислени. Има демографски проблем – ромските квартали, където често има купен вот, сега са празни.

Говорейки за корпоративния вот, той смята, че бизнесът гледа на изборите като на инвестиция.

Славов коментира куриоза с машината за гласуване във Варна, която излезе с надпис „Дневникът е подправен”: „Няма коментар от специализирано лице за надписа върху машината. Виждаме обаче как немалка част от партиите бягат от ситуацията с машинното гласуване. С бюлетините е по-лесно да се въздейства на вота.”

ЦИК при обработени 96.95% протоколи: ГЕРБ води на ПП с 5.15%

Везлов смята, че случаи като този в Хасково, където жена си тръгна с разписката от машината, са единични инциденти.

„Сега става въпрос за креатури на партии – една партия, която има потенциал, финанси, техническата възможност да подготви кадри, създава партия, която да краде електорат на друг сегмент”, смята Славов, а Везлов допълни, че такива избори е имало преди време, когато дисциплинирани партии са го правели, но нивото на контрол вече не е същото.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1220 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.03 | 11:54

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
PaulaFox

2022.10.03 | 08:00

1
Но не и за турците...

Добави коментар

Водещи новини