Министерството на електронното управление публикува проекта на актуализираната Методика за удостоверяване на машините за гласуване

  • 19 август 2022 15:30

  • 329
  • 1
© bulphoto (архив)

Министерството на електронното управление публикува за обсъждане проект на актуализирана Методика за удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на Изборния кодекс и изискванията на техническата спецификация за предстоящите на 2 октомври 2022 г. избори за народни представители, съобщават от ведомството.

Проектът е изготвен съвместно с Българския институт по метрология и Българския институт за стандартизация и е качен за обществено обсъждане на сайта на МЕУ.

Спец по киберсигурност: Ако не започнем с настройките на машините, изборите ще са в риск

Методиката по същество е набор процедури, които имат за цел да удостоверят, че машината за гласуване отговаря на техническите изисквания за хардуер и софтуер, определени от Централната избирателна комисия съгласно чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс и изискванията на приложимата техническа спецификация.

Една от основните цели на служебния кабинет и Министерството на електронното управление е гарантиране на свободен и честен вот на всеки гражданин. Затова е необходимо качествено и успешно удостоверяване на машините, осигурявайки прозрачност на всяка стъпка от процеса и гарантиране на доверието в машинното гласуване.

„Чрез пълна прозрачност ще повишим избирателната активност и доверието на гражданите в изборния процес. Именно желанието за прозрачност е основната причина МЕУ да постави проекта на обществено обсъждане, въпреки че няма законово задължение“, заяви заместник-министърът на електронното управление Благовест Кирилов.

До 26 август всички заинтересовани страни могат да предоставят становище по Методиката на e-mail: mail@e-gov.bg или в деловодството на Министерството на електронното управление.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
329 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.19 | 16:22

1
Основно проверете хората,които ще извършват процедурите.

Добави коментар

Водещи новини