Има ли неточности с избирателните списъци у нас и в чужбина

  • 16 август 2022 10:16

  • 585
  • 5
Има ли неточности с избирателните списъци у нас и в чужбина
© Novini.bg/ Canva

Има ли неточности с избирателните списъци и могат ли да те повлияят на крайния. За "Твоят ден" конституционалистът доц. Наталия Киселова коментира, че определено броят на избирателите е некоректен и трябва да се обнови.

По думите ѝ трябва да се знае с точност колко са българските избиратели у нас и в чужбина. "Сумарно може да се окаже, че сме доста по-малко. Не иска да подложат списъците на прочистване, за да не се види колко а намалял народът. Много сериозна цифра са 753 секции в чужбина. Има доста сериозни дефицити в ЦИК - съотношението на силите не е това, което имахме през последните месеци", подчерта тя. И допълни, че трябва да се състои преброяване на избирателите зад граница и въз основа на тези данни да се определи колко мандат принадлежат на ИР.

"Няма критерии да се определи по колко мандата се дават от гласувалите в чужбина. Избирателите у нас няма да се удовлетоврени да се вземат от техните мандати. Това може да се поправи с промени в Изборния кодекс. Инсталирането на софтуера вече трябваше да е започнало", смята Киселова. И уточни, че членовете на РИК и СИК не са обучени добре и това влияе на вота.

Остават по-малко от два дни за регистрация на партиите за изборите на 2 октомври

Според Ваня Нушева от Асоциация "Прозрачност без граници" има висока степен на обществено недоверие в изборния процес. "Това е фактор, който влияе на възприятията на гражданите. ЦИК вече има натрупан опит. Организацията на машинното гласуване, информационната кампания и търговията с гласове, са сред основните проблеми. Избирателните списъци са сред фундаменталните проблеми в нашия избирателен процес", смята тя.

Нушева разкрива, че по списък избирателите са 6,6 млн., но всъщност в България не живеят толкова хора. "Имаме съществен проблем със СИК. На практика не сме свидетели на стремеж да бъде създаден и поддържан капацитет на тези първи нива на изборната админстрация", подчерта Нушева. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
585 5

Коментари 5

Добави коментар
ИСТИНАТА

2022.08.16 | 14:00

3
Да, ИМА НЕТОЧНОСТ и тя идва от БРОЯ на НАСЕЛЕНИЕТО ни!!! България НЯМА ПОВЕЧЕ от 5/ПЕТ/ МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ!!! ЗАЩО и до КОГА ще се КРИЕ тази ИСТИНА????
професор Мишо

2022.08.16 | 14:02

5
защото избирателите са 7 милиона и можеш да вмъкнеш 1 милион фиктивни гласа
Тръмп

2022.08.16 | 14:01

4
абсолютно точни са списъците, американските машини гласуват по тях
30години едно и също....

2022.08.16 | 12:38

2
а не беее!!!!!!! някой проверява ли дали сали алиев в бурса , съществува?!?!
ДОРИ МИТРОФАНОВА ЩЕ ГЛАСУВА

2022.08.16 | 11:02

1
Има ли неточности с избирателните списъци у нас и в чужбина. ИМА И ТО ГОЛЕМИ НЕТОЧНОСТИ.

Добави коментар

Водещи новини