Изборният ден в Русенско започна нормално

  • 21 ноември 2021 08:51

  • 126
  • 0
Изборният ден в Русенско започна нормално
© Булфото

В област Русе вторият тур на изборите за президент и вицепрезидент започна нормално, като до 7.50 часа не са постъпвали сигнали за нарушения или неотворени секции, чийто общ брой е 342, съобщи председателят на Районната избирателна комисия /РИК/ в Русе Милена Хинкова.

Тя обясни, че към момента няма проблем с машините. В две секции в региона не са се явили по един член от комисия, но това не е попречило на началото на изборния ден. Организира се тяхната замяна.

България избира днес на балотаж следващия си президент

Към РИК работи и онлайн платформа, която улеснява членовете на секционните комисии в община Русе при предаването на данни в деня на вота. Вместо да звънят по телефона, те попълват информация за началото на изборния ден, за неговия край и за избирателната активност.

Гласуването е машинно в секциите с повече от 300 избиратели, като за Русенско те са 292. В 48 от тях са осигурени по две машини - 43 са в община Русе, две са в Бяла и по една в Две могили и в селата Долна Студена и Новград.

Осемнадесет са допълнително разкритите места за гласуване. Те се намират в домове за възрастни хора, следствения арест, болници, Центъра за психично здраве. Има шест мобилни секции за хора с физически увреждания - по две в Русе, Бяла и Ценово, както и шест ковид секции, от които две са подвижни.

Избирателите с право на глас в областта са 203 116. За община Русе броят им е 144 506.

Четири социологически агенции ще следят изборния резултат в крайдунавския град по метода "екзитпол", допълва БТА.

От полицията информираха, че повече от 400 служители на МВР бдят за сигурността, обществения ред и спокойствието на гражданите в региона в деня на вота.

Весела Найденова
126 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини