ЦИК с последна информация за организацията на вота 2 в 1

  • 04 ноември 2021 14:00

  • 1935
  • 15
© Novini.bg

Общо 702 души са регистрирани като наблюдатели на изборите. Предполагаме, че в последната седмица ще има още регистрации, тъй като срокът изтича в навечерието на вота, а знаем, че българите сме свикнали да правим всичко в последния момент. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

Той съобщи, че засега има регистрирани три социологически агенци: "Галъп Интернешънъл" - с 225 анкетьори, "Алфа Рисърч" - с 303 анкетьори, и "Тренд" - с 363 анкетьори.

Говорителят на ЦИК Росица Матева обяви, че всички допълнително закупени 1600 машини за гласуване са доставени и се намират в склада, в който са и останалите машини. Допълнително закупените машини ще бъдат използвани на тези избори, поясни Матева. В отговор на въпрос тя каза, че модифицирането на софтуера е възложено на "Сиела Норма" и единствено те имат достъп до софтуера на устройствата.

Методически указания за машинното гласуване в страната има, вероятно в близките дни ЦИК ще разгледа методическите указания за гласуване извън страната, тъй като до момента не е взела решение относно машинното гласуване там, каза още Цветозар Томов.

Говорителите на ЦИК бяха помолени да коментират днешното решение на ВАС, с което бе отменено решението на Централната избирателна комисия /ЦИК/ в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини.

"Единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването, е протоколът, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е само контролно и не може да бъде вписано в протоколите", посочиха в решението си съдиите от ВАС. Върховните магистрати обаче приеха, че ЦИК има право да прави контролно преброяване, в какъвто обем прецени, но това преброяване не може да влияе на изборния резултат и дадоха указание на ЦИК да утвърди документация за контролното преброяване, която да не е част от протоколите за установяване на резултатите от гласуването.

Цветозар Томов изрази надежда, че "в крайна сметка ще се стигне до сближаване на позициите на страните, които имат различни гледища по този въпрос". Росица Матева потвърди, че преписката е върната в ЦИК, но мотивите все още не са обсъдени. Това предстояло в следващите дни.

ВАС отмени двойното броене на резултатите от изборите

Един от най-тревожните проблеми е сегашната епидемична вълна, посочи още Цветозар Томов. Той припомни, че ЦИК вече е взела решение за подвижните секции и сега е в ход събирането на заявления за сформирането на тези секции, но картината ще бъде много динамична. "Дано успеем да удовлетворим всички искания на изолираните хора, да могат да упражнят правото си на глас", коментира той. По думите на Томов за разлика от юли обаче сега ситуацията е много по-тежка, което я прави и непредвидима. Карантинираните имат поне две възможности да подават заявления - чрез сайта на ЦИК и чрез портала на Държавната агенция за електронно управление, припомни той.

Константин Тодоров
1935 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2021.11.04 | 16:00

12
Радев трябва да бъде изправен пред Гешев и осъден доживот за националната катастрофа, която предизвика!
bankqnski CYFNAL ANAL

2021.11.04 | 16:19

15
каскета отива в крематориума ся му издирваме и 4ааветата !!! тоа път вси4кото ПОЛУСИОНЕр у КАТАФАЛКИТЕ

2021.11.04 | 16:00

13
Радев трябва да бъде изправен пред Гешев и осъден доживот за националната катастрофа, която предизвика!
ГРОБ ГЕНоЦИДА От БАНКЯ

2021.11.04 | 16:18

14
ahhahaahahhahahahah...... TROL NA GROP NA RYBA NA SAMOUBIISTWO,, KAKWA NASLADA AHAHHAHAHAA

2021.11.04 | 16:00

11
Радев трябва да бъде изправен пред Гешев и осъден доживот за националната катастрофа, която предизвика!
BOIKO OCHITE

2021.11.04 | 15:41

10
Животът поскъпна - поредната последица от управлението на ГЕРБ. С темпото, с които растяха заплатите и пенсиите в годините преди ГЕРБ, сега минималната заплата щеше да е над 1400 лева, средната заплата около 3000 лева, а средната пенсия щеше да е 1200 лева, но вместо това дойде ГЕРБ на власт и виждате сами какво е сега
ДЖИПКО БИБИТКОВ

2021.11.04 | 14:59

9
ЗА ВСИЧКИ ВИНОВНИЦИ ОТ ГЕРБ - НАРОДЕН СЪД НА СТАДИОН ВАСИЛ ЛЕВСКИ! НАЛИ ПОМНИТЕ, КАК ИТАЛИАНЦИТЕ ПОСТЪПИХА С БЕНИТО МУСОЛИНИ, ДОКАРАЛ ДЪРЖАВАТА ДО КРАХ ПРЕЗ ВСВ?

2021.11.04 | 14:47

8
СРЕЩУ КОМУНИСТИ НИСКОЧЕЛИ ГЕРБ ВИНАГИ ПЕЧЕЛИ!
BOIKO OCHITE

2021.11.04 | 14:43

7
ШАРИ Фифти-Фифти на К..о..п..е..л..е.т.а..т.а от ГДБОП и К..у.р..в.и.т..е от ДАНС и Няма да Лежиш ! СИМБИОЗАТА Между К..У..Р.В..И.Т.Е от ДАНС и К..О..П..Е..Л.Е..Т.А.Т.А от ГДБОП ! К..У.Р..В.И.Т..Е от ДАНС Набелязват Жертвата,Събират Информация за Нея, Семейството,Приятелите и Бизнеса му,След Което Изпращат Данните на МУТРИТЕ от ГДБОП ! К..О..П..Е..Л..Е.Т..А.Т..А от ГДБОП Извършват Изнудванията, Рекета,Отвличанията,Убийствата,Кражбата на Имоти,Фирми и Бизнес !В МВР Само К..О..П..Е..Л..Д..А..К ! В ДАНС Само К..У..Р..В..О..Л.Я..К ! ТРЕПИ,МАМИЦАТА ИМ ЕНИЧАРСКА ! КАЗАХ ! ww.bulgarya.ga/police.html ШАРИ Фифти-Фифти на К..о..п..е..л..е.т.а..т.а от ГДБОП и К..у.р..в.и.т..е от ДАНС и НЕМА КОЙ ДА ТЕ БАРНЕ ! СИМБИОЗАТА Между К..У..Р.В..И.Т.Е от ДАНС и К..О..П..Е..Л.Е..Т.А.Т.А от ГДБОП ! К..У.Р..В.И.Т..Е от ДАНС Набелязват Жертвата,Събират Информация за Нея, Семейството,Приятелите и Бизнеса му,След Което Изпращат Данните на МУТРИТЕ от ГДБОП ! К..О..П..Е..Л..Е.Т..А.Т..А от ГДБОП Извършват Изнудванията, Рекета,Отвличанията,Убийствата,Кражбата на Имоти,Фирми и Бизнес !В МВР Само К..О..П..Е..Л..Д..А..К ! В ДАНС Само К..У..Р..В..О..Л.Я..К ! ТРЕПИ,МАМИЦАТА ИМ ЕНИЧАРСКА ! КАЗАХ ! ww.bulgarya.ga/police.html
BOIKO OCHITE

2021.11.04 | 14:41

6
немам търпение да се ИЗАКАм на УСМЪРДЕНИЯ ГНОЯСАЛ БАНКЯНСКИ ТРУП ПРЕДи ДА ГО КРЕМИРАТ в СФИНАРНИКА

2021.11.04 | 14:16

4
ГЕРБ-СДС пак ще спечелят! Дясното винаги побеждава комунистите от БСП-ДайБъ
ИОЦА АМСТЕРДАМА

2021.11.04 | 14:40

5
сха спецхели ГО ВЕДОТО,, В ДЕСЕТКААТ БУЛЕт СХА СПЕ4ели!!!

2021.11.04 | 14:16

3
ЧЕРВЕНИТЕ ПОРОВЕ НА РАДЕВ ИСКАТ ТЪМЕН ВОТ

Добави коментар

Водещи новини