ЦИК реши как ще гласуват хората под карантина

  • 29 октомври 2021 21:03

  • 1190
  • 5
ЦИК реши как ще гласуват хората под карантина
© Булфото (архив)

Избирателите, поставени под задължителна карантина или изолация, ще могат да гласуват на изборите на 14 ноември с подвижна избирателна кутия, реши Централната избирателна комисия /ЦИК/.

Те ще трябва да подадат заявление от 1-ви до 14 ноември включително, т.е. и в самия изборен ден, до кмета на района, общината или населеното място. Предвиждат се няколко начина за подаване на заявление, сред които саморъчно подписано от избирателя и подадено от пълномощник, без да е необходима нотариална заверка, по пощата или по факс, електронно.

Заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов постави въпроса как да се предотврати възможността избиратели да нарушат карантината и да отидат да гласуват на място в секцията. Той предложи да се обмисли заличаването на имената им от списъците по постоянен адрес. Тогава ще видим дали ще се справим с лавината от заявления за подвижна избирателна секция, коментира той.

Не можем да покрием всяка житейска хипотеза, реагираха членове на ЦИК и отбелязаха, че на карантинираните избиратели е дадена възможност да подават по повече от три начина заявленията си и да гласуват по облекчен ред.

ЦИК решава как ще гласуват карантинираните

По време на заседанието беше предложено да се обсъди и вариант да се изисква от РЗИ информация за карантинираните лица, предаде БТА.

Днес ЦИК прие и решение във връзка с организацията на гласуване в условията на извънредна епидемична обстановка.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1190 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
афера.бг

2021.10.30 | 00:18

5
Ако Делян Пеевски има офшорка, това е лошо. Ако Асен Василев има офшорка – не е лошо. Ако аз подам декларация с невярно съдържание за 100 лева по-малко придобити хонорари в данъчното, ще ме разкатаят. Ако Кирил Петков подаде декларация с невярно съдържание за гражданството си – какво?
Копеле

2021.10.29 | 23:19

4
Копеле...
ИСТИНАТА

2021.10.29 | 22:37

3
На тези ИЗБОРИ гласуването трябва да е ЯВНО, въпреки конституцията и законите, нека всеки ПОКАЖЕ СВОЯТА ОТГОВОРНОСТ пред България!!!
Хан Крум

2021.10.29 | 21:32

2
Ами само хората на Мазньока Р.и.с.т.ь.о и на Чушкопека от Околовръстното са били против. После иди, че не вярвай на думите на Бойко, че разбойниците на Мазньока не контролират софтуера. Сега мазните мекерета ще гледат през крив макарон даже четвъртото място а мутрите на Чушкопека направо са аут завинаги. Мръсното Майче ще трябва да се върне да се търкаля по жълтите павета и да се вози в инвалидна количка. Глааад.
Хан Крум

2021.10.29 | 21:30

1
Аз откровенно казано си мислех, че позицията на Б.о.ч.к.о по отношение престъплението на Фигуранта и К.а.н.а.д.с.к.и..я лъжец е направо пу.тьо.в.с.к.а докато не изкочи бързичко съгласието на Ра.де.ва.та Ц.И.К да се броят разписките от машинното гласуване - нещо , което те до сега категорично отказваха на двата избора. Против са били само ДеБъ - ясно защо. Ясно е, че Б.о.й.к.о е стиснал здраво Фатмака за топките и е спазарил нещата - броене на разписки срещу по спокойна позиция и изборната загуба на Р.ад.е.в с последваща командировка на си.не.к.у.р.н.а длъжност в структурите на П.а.к.т.а. Б.о.к.а.т.а отново показа, че е най добрият стратег и интуитивен п.о.л.и.т.и.к. Шапка свалям от уважение.

Добави коментар

Водещи новини