МВнР обяви колко ще са секциите в чужбина на изборите

  • 22 октомври 2021 13:49

  • 626
  • 0
МВнР обяви колко ще са секциите в чужбина на изборите
© Булфото

По наша прогноза общо секциите в чужбина ще бъдат 760, в 68 държави, каза председателят на работната група "Избори" в Министерството на външните работи Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР, на брифинг във връзка с организацията на вота зад граница за президент и вицепрезидент, и Народно събрание на 14 ноември.

В около 200 секции ще се гласува с машини, прогнозата е, че може би ще се се гласува с 360 машини, посочи Кондов.

Като най-голямото предизвикателство във връзка с организацията на предстоящия вот в чужбина Кондов посочи провеждането на евентуален втори тур, ако има такъв. Като много голяма трудност той отбеляза, че при увеличаването на изборните секции, ще трябва за много кратък период от време да бъдат изпратени отново в същите секции бюлетини и ги притеснява, че ЦИК обмисля варианта вместо нов софтуер във вече изпратените машини, да се изпратят нови машини оттук. Иван Кондов отбеляза, че ако не получат бюлетините и машините до 16 ноември сутринта, не са сигурни, че ще могат да доставят навсякъде бюлетини и машини за гласуване на втори тур.

По-малко подадени заявления за гласуване зад граница

Предвид промените в Изборния кодекс и предвид факта, че вече имаме огромен брой секции в чужбина, нашето желание и виждане е, че може би е време да се помисли за преминаване към дистанционно гласуване по пощата, което да облекчи процеса, посочи Иван Кондов, цитиран от БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
626 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини