Между 200 и 300 машини ще бъдат отделени за демонстрационно гласуване преди вота на 14 ноември

  • 06 октомври 2021 09:54

  • 221
  • 1
Между 200 и 300 машини ще бъдат отделени за демонстрационно гласуване преди вота на 14 ноември
© Bulphoto/архив

Между 200 и 300 машини за гласуване ще бъдат отделени за демонстрационно гласуване преди вота на 14 ноември. Това съобщи пред БНР Цветозар Томов, заместник-председател и говорител на ЦИК. По думите му това ще се случи на  равнище община.

Напрежението около неизвестността за начина с гласуване с машини ще бъде много по-малко, отколкото на предишните избори, изтъкна Томов в предаването „Преди всички“.

ЦИК обмисля нова обществена поръчка за машини за гласуване заради очакваната по-висока избирателна активност

Има още десетина дни за уточняване на детайли по изборния процес, включително за избор на техническия вид на екраните за гласуване в изборния ден, поясни Цветозар Томов. Главния проблем той вижда в това да се направи добра разяснителна кампания и да има възможност за пробно гласуване с устройствата.

Екраните би трябвало да бъдат отделени, за да може този, който не желае да гласува в единия избор, да не се налага да превключва, смята Томов.

С една карта за гласуване еднократно ще се отключва възможността да се гласува.

„За да се изключи машината, той (избирателят – бел. ред. ) трябва да стои 3 минути и да не прави нищо. 3 минути са доста време. Средното време, за което се гласуваше на предните избори, беше около и малко над минута“, отбеляза още Цветозар Томов.

Във всички секции с гласували над 350 души на предходния вот, ще бъдат осигурени по две машини, каза Томов, който прогнозира, че опашки няма да има.

Добре е избирателите и политиците да разберат, че за да имаме контрол върху това дали някой не внедрява зловреден софтуер в машините за гласуване, не е необходимо да се броят всички разписки, подчерта Цветозар Томов. Според него е достатъчна добра случайна извадка.

Томов изрази лично мнение, че не е добър знак за изборния процес това, че има номера на кандидатите, което не е разпространена практика „в цивилизования свят“.

Технологията за приемане на изборните резултати от чужбина, прилагана от дълги години, има за свой лимит 150-200 секции в чужбина. С рязкото им нарастване на последните избори - над 700, с очакван общ брой за предстоящите около 800, ЦИК се забавя много повече с обработката на документацията, посочи Цветозар Томов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
221 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Izbori@ do dupka.com

2021.10.06 | 12:00

1
Poveche mashini da se kupiat i drugi bukluci , horata moje da mizerstvat !

Добави коментар

Водещи новини