Гледай на живо

Ще реши ли Ансу Фати проблемите на Барселона - Гледайте "Контра"

Боряна Димитрова: Партиите надминаха най-лошите очаквания на избирателите

  • 10 септември 2021 15:42

  • 1844
  • 2
Боряна Димитрова: Партиите надминаха най-лошите очаквания на избирателите
© Булфото архив

Както 45-ото, така и 46-ото Народно събрание започна със заявката да възроди духа на парламентаризма. Една заявка, която беше в синхрон с очакванията на голямо мнозинство от българските граждани. След това, което се случи в 45-ия и 46-ия парламент, се страхувам, че това убива на парламентаризма“. Това заяви превд БНР Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

По думите ѝ най-лошите очаквания са били надминати.

"Надминати по отношение на спорове, на процедурни хватки, обвинения най-грозни, корупционни съмнения, да не се връщаме към това, на което сме свидетели. И в крайна сметка ние виждаме преход от безплодност към силни обвинения в корупция, което във всички случаи подлежи да бъде преразгледано, защото в противен случай заявката на партиите на протеста за връщане на правовата държа, духа на парламентаризма, но и на правото биха били безпочвени и това би отворило нова рана, пробойна в чукащите на прага избори", допълни Димитрова.

Социолог за евентуална нова партия на Кирил Петков и Асен Василев: Напълно възможно е да спечели изборите

Според нея партиите няма да бъдат в добра кондиция, за да обяснят на избирателите, че те са тези, които носят възможността, факела да предоставят едно разумно и устойчиво управление.

Тя коментира, че сега стои въпросът за мотивацията избирателите: "Ако обобщя - има много силни разделителни линии между всички партии в парламента до степен на нетърпимост и прескачане на нещо, което партиите говорят, но забравят - партиите, народните представители не са в парламента, за да представляват своите сили, а да представляват различни социални групи. Когато са в парламента, представлявайки различни социални групи, те трябва да могат да покажат как тези социални групи биха могли да разговарят, да постигат компромиси и да постигат устойчиви законопроекти, които да дадат шанс за просперитет на отделни социалин групи".

Според нея има предпоставки за поява на нов политически проект: "Същевременно тряба да сме наясно, че ако той се появи и то на тези избори - това би създало проблеми за самия президет Радев, за кампанията му, защото имаме три партии, които го подкрепят - "Има такаъв народ", БСП, "Изправи се ние идваме", и трите заявиха своята подкрепа за президента Радев, но този проект би отнел избиратели от тези три партии, би поставило в изключително неудобна ситуация партиите, които го подпрепиха", подчерта тя.

Мая Йорданова
1844 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.09.10 | 16:15

1
Така наречените протестъри, а те бяха платени, заначи са били на работа, неспособни да съставят правителство с чалгаджията славуца и тошко, болната от рак на матката мая-магистралката и татчето 500,000 евра, да го духат!

2021.09.10 | 17:52

2
Не се подигравайте на болни от рак, не се знае какво ще ви пати главата.

Добави коментар

Водещи новини