Росица Матева: В секциите с над 300 избиратели ще бъде поставена втора машина за гласуване

  • 08 септември 2021 20:37

  • 766
  • 3
Росица Матева: В секциите с над 300 избиратели ще бъде поставена втора машина за гласуване
© Кадър: БТВ

Ако изборите са по отделно няма да има нужда от закупуването на още машини за гласуване, а при вот 2 в 1 освен обучение за секционните избирателни комисии, трябва да има и широка разяснителна кампания за избирателите. Това обясни пред БТВ Росица Матева – зам.-председател и говорител на ЦИК.

„Ако се насрочат изборите 2 в 1 ще има обучение за членовете на избирателните комисии как да се работи, тъй като няма да имаме достатъчно устройства, които да бъдат поставени отделно за изборите за президент и за изборите за парламент“, отбеляза Росица Матева.

Камелия Нейкова: ЦИК е в готовност да проведе избори 2 в 1

Тя посочи, че ще се гласува с едно устройство, като ще се купят допълнително машини, за да може в секциите с над 300 избиратели да бъде поставена и втора. Гласуването ще бъде забавено при положение, че ще се гласува с една машина за два вида избори, смята зам.-председателят на ЦИК.

„ЦИК има намерение да направи широка разяснителна кампания за избирателите, ако изборите бъдат насрочени във варианта 2 в 1. Възможно е електронните бюлетини да бъдат повече от една страница и избирателят трябва да бъде информиран как да направи своя избор – за кой от двата вота ще гласува, или и за двата, да прелисти бюлетините и да направи избора“, заяви говорителят на ЦИК.

„Между двата тура на президентските избори при всички случаи ще се модифицира бюлетината, за да бъдат въведените за двете кандидатски двойки, които отиват на балотаж. Респективно върху всяка машина трябва да бъде инсталирана тази бюлетина“, каза още Росица Матева.

По думите ѝ в чужбина е възможно това да се случи в дипломатическите и консулските представителства от специални техници, които да бъдат изпратени, но не е взето още решение как ще се случи това.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
766 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.09.08 | 22:45

1
слаФчо и руменчо радеФ , да платят от джоба си машинките и обучението на манипулиращия персонал! Мисля , че ще е честно.
Izbori@ do dupka.com

2021.09.09 | 07:41

3
Tochno zaradi tova , niama da go napraviat !
Ми не,

2021.09.09 | 06:00

2
да ги платят рушителите на държавата - тиквите, проблемите са заради 12-тте години батак и непрекъснатите им саботажи.

Добави коментар

Водещи новини