Шест жалби са постъпили в РИК -Шумен от началото на изборния ден

  • 11 юли 2021 18:39

  • 325
  • 0
Шест жалби са постъпили в РИК -Шумен от началото на изборния ден
© Булфото архив

Шест жалби са постъпили в Районната избирателна комисия /РИК/ в Шумен от началото на изборния ден, съобщи говорителят и зам.-председател на комисията Мариела Великова пред БТА.

По думите ѝ две от жалбите са били - за несъвместимост за заемане на позицията секретар и член на секционни избирателни комисии, съответно в общините Венец и Шумен.

Избирателната активност към 16.00 ч. е 27,2%

Само в първата секретарят на комисията е сменен, след като своевременно е постъпило до РИК - Шумен предложение за това от представител на съответната партия, която е представлявал. Другите две жалби също са оставени без уважение.

Едната е била затова, че в с. Вълнари, община Никола Козлево, председателят на секционната избирателна комисия разговарял на турски език с гласоподаватели, преди да упражнят правото си на вот, а другата - в с. Бяла река, община Върбица, членове на секционната комисия подпомагали избиратели при машинното гласуване, отбеляза Великова.

В момента членове на РИК - Шумен извършват проверка по още две жалби. Първата е затова, че членове на подвижна избирателна секция във Върбица попълват бюлетини на избиратели.

Втората е свързана с това, че кандидат за народен представител агитирал в с. Трем - да се гласува за партията от която е номиниран за кандидат за депутат и за съответната преференция за него в бюлетината, допълни Великова.

Тя припомни, че избирателната активност в Шуменско е 23,86 процента към 16.00 часа и вече са гласували 44212 от имащите право на вот над 185000 избиратели в областта.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
325 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини