Повредени машини на 10 места в страната

  • 11 юли 2021 09:41

  • 763
  • 1
Повредени машини на 10 места в страната
© Булфото

Над 10 са местата, където има проблем с машините в страната. За пет от тях ЦИК вече е решила, че се преминава към гласуване с бюлетини. За останалите предстои да се вземе решение, съобщава БНР.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов съобщи за „Хоризонт“, че от няколко РИК има информация, че машините не са проработили тази сутрин.

"Имаме сведения за 7-8  машини, които за момента са създали такива проблеми. Предстои комисията да вземе решение как да се пристъпи в тези секции. Това е в рамките на очакваното, защото и при предишни машинни гласувания между половин и един процент от устройствата са създавали някакъв технически проблем. Комисията се събира в 9:30 ч. Ако г-жа Нейкова прецени, може и по рано.

„Има традиционни проблеми със съставите на секционните комисии. Някъде някои не се явяват, другаде, в последният момент се налага да се включат резерви. Като цяло не бих казал, че броят на тези случаи е по-висок, отколкото на предишни избори."

В пет секции - по една в Добрич, Карнобат, Брусарци, Полски Тръмбеш и село Янково, ЦИК е решила вече да се премине към хартиен вот заради проблемите с машините, ясни още от вчера. В 1 343 секции в страната и 39 в чужбина ще се броят контролните разписки и ще се сравняват с машинния протокол. Секциите ще бъдат оповестени днес в 16 часа. 757 секции в чужбина са проверени за готовността им за изборите. Над 20 се проверяват в момента. Две секции в Германия няма да отворят, но това беше ясно още в петък.

ЦИК е разрешила в пет секции да преминат към гласуване на хартия

Технически проблеми са установени в 26 избирателен район - София област, съобщи за БНР председателят на Районната избирателна комисия Димитър Димитров.

С повече от час се забави началото на изборния ден в 13-та секция в столичното 55 Средно училище "Петко Каравелов". Причината е неработещ контакт, към който е била свързана машината за гласуване. Пред секцията се образува опашка от желаещи да гласуват:

Над 20 са сигналите за проблеми с машините в секциите в Стара Загора в началото на изборния ден. Това съобщи председателят на РИК-Стара Загора Теодора Крумова. 

В три секции на територията на Варна се преминава на гласуване с хартиени бюлетини, защото машините не са проработили, съобщиха от Районната избирателна комисия. В още три секции е имало проблеми с картите за гласуване, както и с отпечатване на бележките от вота, но повредите са отстранени.

С проблем започна и машинното гласуване в Област Велико Търново. Машината в секция № 2 в Полски Тръмбеш е доставена с инсталиран софтуер, който не е за региона. Избирателите в проблемната секция гласуват с хартиени бюлетини, посочи председателят на Районната избирателна комисия Николай Илиев.

В Полски Тръмбеш преминаха на хартиено гласуване заради проблем с машините

Проблем с машина в смядовското село Янково наложи изборите там да започнат с подаване на хартиени бюлетини, съобщиха от РИК Шумен.

В две секции в Червен бряг е установено, че часовниците на машината са настроени с един час разлика от реалното време. Ако се наложи, там гласуването ще бъде удължено с час, уточниха от Районната избирателна комисия. Гласуването в момента протича нормално.

В Сливен за кратко бе спряно гласуването, заради несъответствие между името на кандидат в машината и листа с преференции пред вратите. От РИК съобщиха, че проблемът не е в машините и листите пред вратите ще бъдат сменени. Изборният ден в Сливен продължава. 

Проблеми с машинното гласуване и в Сливенско

За  проблеми с машинното гласуване в разградските села Раковски и Тодорово информират от РИК Разград. Там разписката, отпечатвана при вота, е с различна дата, уточни говорителят на РИК Юмгюл Ахмедова. Уведомена е ЦЦИК и се очаква решение. Сутринта е имало и закъснения на някои от членовете на СИК. Тези, които не са се явили са сменени от политическите партии.

Последвайте канала на

Novini.bg
763 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.11 | 13:41

1
ОТКАЗАХ СЕ ДА ГЛАСУВАМ.НЕКА ПУТЬОВАТА ВЕЩИЦА МУТРАФОНОВА ДА СПЕЧЕЛИ И ДА ГО НАЧУКА НА ЗАДУНАЙСКИТЕ ОЛИГОФРЕНЧЕТА ЗА ОЩЕ 150 ПО БЕДНИ ГОДИНИ********СЕГА КРЕМЪЛСКИЯ ИДИОТ,КАКТО ТИ Е ОБЕЩАЛ,ЩЕ ТЕ НАПРАВИ ПОЖИЗНЕН ВОЖД НА ЗАДУНАЙСКИТЕ ОЛИГОФРЕНИ********ПРЕВРАТАДЖИИТЕ НА МУТРАФОНОВА ЩЕ СЕ СДОБИЯТ С ОТБРАНИ КРЕМЪЛСКИ ЕКСКРЕМЕНТИ ЗА ВЯРНА СЛУЖБА НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО И ЗА ПЪЛНО РОДООТСЪПНИЧЕСТВО******КРАДЕВ Е СВИНЯ НА ГЕРГОВ*********БЪЛГАРСКИЯТ ПОЗОР НА РУСКИЯ ПАГОН НА РАДЕВ

Добави коментар

Водещи новини