ДБ настоява за гаранции за независима проверка на машините за гласуване

  • 01 юли 2021 17:42

  • 256
  • 3
ДБ настоява за гаранции за независима проверка на машините за  гласуване
© Булфото (архив)

Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от изпрати писмо до ръководството на Държавната агенция електронно управление (ДАЕУ), с което настоява за гаранции, че ще бъде извършена независима проверка на машините за гласуване на 11 юли. Затова е необходимо да бъде предоставен достъп на експертите, излъчени от политическите партии, до изходния код на софтуера на машините. Според решение на ЦИК политическите сили, участващи в изборите на 11 юли, трябва да имат право на достъп до информация за хардуера, всички скриптове за изграждане на системен образ и на целия изходен код.

ДАЕУ обаче утвърждава свои правила, в които такъв достъп не е предвиден изрично. Това означава, че не е сигурно дали експертите на политическите сили ще могат да установят по същество как функционира софтуерът на машините и как ще се изчисляват резултатите. Достъпът на кода не предполага негова модификация, а единствено преглед.

От години настояваме участниците в изборния процес да имат възможност да направят одит на машините, за да може обществеността да получи пълни гаранции за честността на изборите. Сега този въпрос вече е регулиран законодателно и призоваваме ДАЕУ да коригира правилата си в съответствие с решението на ЦИК, така че да предвиди достъп до изходния код. Това ще повиши доверието в процеса и ще елиминира много съмнения, които бившите управляващи подклаждат, заяви експертът на Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от Божидар Божанов, който е и кандидат за народен представител.

В писмото си Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от настоява да бъде изпълнено изцяло решението на ЦИК и да бъде осигурен достъп до изходния код.

От обединението имат и конкретни предложения да процедурата: достъпът да бъде предоставен за поне 48 часа, експерти от ДАЕУ, ЦИК и доставчикът на машините да оказват съдействие на експертите, да се подписва споразумение за конфиденциалност, а достъпът да е в контролирана среда.

Независимият одит е поредният ключов елемент за спечелването на доверието на избирателите в изборния процес. До деня на изборите остава малко време и очакваме още в следващите дни да можем да проверим функционалността на машините, каза още Божанов.

Последвайте канала на

Владимир Василев
256 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Анонимен

2021.07.01 | 18:34

3
Не зависима проверка на машините не може да има! Изборите вече са хакнати! Вас също!
Идиот Новини.бг

2021.07.01 | 17:59

1
Идиот Новини.бг нарича тук протестиращите "лумпени", Радев "тъпа фуражка" и "зелен чорап", а спец-службите " простаци".
Идиот - фашизоид

2021.07.01 | 17:59

2
от Новини.бг, пише тук че негрите не бива да живеят защото са черни.

Добави коментар

Водещи новини