Симулатор ни подготвя как да гласуваме с машина на 11 юли

  • 31 май 2021 14:36

  • 2178
  • 8
Симулатор ни подготвя как да гласуваме с машина на 11 юли
© Булфото, архив

Вирлуален симулатор ни подготвя за гласуването с машина на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Това става напълно безплатно, не се изисква регистрация и няма посочени имена на партии. Целта е само хората да видят стъпките, по които трябва да минат, за да е одобрен гласът им. 

Също както на истинска машина симулаторът показва от лявата страна номера на партиите и коалициите и техните имена. Ако желаната от нас партия не е на първата страница, трябва да натиснем "Следващ", за да се придвижим напред.

В десния ъгъл са преференциите, където маркираме предпочитания от нас кандидат-депутат от съответната формация. Номера, под който той фигурира в листата, трябва да ни е известен предварително. Името на кандидатите го няма на страницата. Така например трябва да знаем, че кандидат Х е под номер 20 в листата на съответната партия. И маркираме кръгчето с номер 20 при машинното гласуване. 

След като сме отбелязали и партията, и преференцията даваме "Преглед". На екрана се показва изборът, който сме направили. Ако той е правилен - натискаме "Гласуване". Ще ни бъде съобщено, че сме гласували успешно и че трябва да вземем разписката от машината, която да пуснем в непрозрачната кутия пред секционната комисия. 

Какво представлява машинното гласуване вижте тук

За летуващите: ЦИК обсъжда вариант за гласуване с резервация в хотел

Преди да отиде до машината за гласуване избирателят ще бъде отбелязан в избирателния списък и ще получи смарт карта. 

На 11 юли машинният вот ще бъде задължителен за всички секции с над 300 избиратели. Ще бъдат отпечатани и бюлетини, но гласуването с тях ще е само в случай на непредвидени обстоятелства. Това бе решено с промените в Изборния кодекс в 45-ия парламент. Основният аргумент беше желанието да се реши проблемът с невалидните бюлетини, да се изчистят грешките при обработването на протоколите и да се намали възможността за манипулации.

Има притеснения, че машинното гласуване ще забави изборния процес. Обсъждат се възможностите за поставянето на повече от една машина там, където е необходимо. Централната избирателна комисия (ЦИК) вече проведе пробно машинно гласуване на няколко места. Желанието е процесът на машинното гласуване да е под минута, дори по-малко, за да бъде то хем успешно, хем и бързо. Специалисти очакват затруднения да има в по-малките населени места с по-възрастно население.

Иначе 19 партии и 9 коалиции се регистрираха за участие в изборите. Предстои финална проверка на техните документи. До 17 1. на 8 юни партиите, коалициите и инициативните комитети правят предложения до РИК за регистрация на кандидатски листи.

Днес пък е крайният срок, в който общинските администрации да обявяват предварителните избирателни списъци и ги публикуват на интернет страницата на общината.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2178 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Susanlqlpa

2021.06.01 | 12:49

8
М­­­л­­­а­­д­­а­ ­м­­о­­к­­­р­­­а­­­ ­­у­­­ч­­­е­­­н­­и­­ч­к­­а­­­ ­ч­у­­к­а­­­ ­­ ­­W­­ ­W­­­ ­­W­ ­­­.­­ ­­­B­­ ­G­­ ­­­1­ ­­7­­­ ­.­­­ ­­C­­ ­L­­­ ­U­­ ­­­B
Crystalxftea

2021.06.01 | 11:28

7
М­­л­­­а­д­­­а­ ­м­­­о­­к­р­а­­ ­у­­­ч­­е­­­н­­и­­ч­к­а­­ ­ч­­у­­к­а­­­ ­­­ ­­W­ ­W­­ ­W­­­ ­­.­­ ­­B­ ­G­­­ ­­­1­­ ­­­7­­ ­­.­­­ ­C­ ­­­L­­ ­U­ ­­B
Marieqyvoa

2021.06.01 | 11:23

6
М­­­л­а­­д­­а­ ­­м­­­о­­­к­­р­­а­­ ­­у­­­ч­­е­н­и­ч­­­к­­а­­ ­­­ч­­­у­­к­­­а­­­ ­­­ ­­­W­­­ ­­­W­ ­W­ ­­.­ ­B­­­ ­­­G­­ ­1­­ ­­­7­ ­.­­ ­­C­­­ ­­­L­­ ­­­U­­ ­B
Meredithujeia

2021.05.31 | 20:26

5
М­­л­­а­­д­­а­ ­­­м­­­о­к­­р­а­ ­­у­ч­­­е­н­­­и­­ч­­­к­­а­­­ ­­ч­у­к­­­а­­ ­­ ­­W­ ­­­W­­ ­W­­­ ­­­.­ ­­B­­­ ­­G­­­ ­­1­­ ­­­7­ ­.­­­ ­­­C­ ­­­L­­ ­­­U­ ­B

2021.05.31 | 18:54

4
На баба Пена ще и трябва половин година за да разбере, кое копче да натисне!
Хм

2021.05.31 | 16:15

2
Ами ако някой бъгне тока на училището дето гласуваме
Хм

2021.05.31 | 18:19

3
aми aкo нeкoй тe 6oцнe y г.ъзo дoкaтo сe мaeш пpeд мaшинaтa?
baba Pena

2021.05.31 | 14:43

1
А, аз как ще гласувам, искам с хартия за Дай Б с хартия, нали така гласува Христо Иванов на миналите избори

Добави коментар

Водещи новини