Българи в чужбина настояват за промени в Изборния кодекс

  • 08 април 2021 16:08

  • 1745
  • 11
Българи в чужбина настояват за промени в Изборния кодекс
© Булфото (архив)

Атанас Цветански - доброволец в секция в Западен Лондон за парламентарните избори в  България, съобщи за БНР, че всички българи, които са чакали на опашка, са успели да гласуват.

"Приключихме около 8.30, нямаше повече хора. През целия ден минаха 1665 души", заяви той, като подчерта, че доброволците са имали добра съвместна работа с българското посолство в Лондон. 

"Трябва да се промени Изборният кодекс и да отпаднат ограниченията за секциите в чужбина. Друго хубаво би било, ако може да се въведе електронно или задължително гласуване по пощата. Това ще улесни работата, няма да има струпвания и опашки пред секциите. Не на последно място - за българските граждани в чужбина ще е важно да има избирателен район в чужбина. Много от хората искаха да гласуват с преференции, но знаете, че за гласуването в чужбина бюлетината е различна, няма преференции, защото няма избирателен район", допълни Атанас Цветански.

Според него резултатите от изборите показват, че досегашните партии са намалили електоралната подкрепа и това е един от показателите, че хората искат промяна.

МВнР благодари на българите в чужбина за организацията на изборите

Заради големия брой заразени от Covid-19 бяха въведени ограничения за пътуване в Естония и това е затруднило българите, живеещи там да гласуват за депутати в българския парламент на 4 април. Възможността да гласуват българите в Естония е била да отидат до Финландия.

"За съжаление пътуването до Финландия беше усложнено, а разкриването на секция в Естония е идея в бъдещето, тъй като досега не се е случвало", каза Пламен Пеeв.

Българите в Естония, в Латвия и Литва не са могли да упражнят правото си да гласуват.

Novini.bg
1745 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Велики Българи

2021.04.10 | 18:19

11
Преди време, Великите хора бяха обединени и освободиха България с цената на живота си. Сега вие, българите, ни разделяте на две части: българи в България и българи в чужбина. Разделяй и владей! Мафията иска точно това! Кой е глупак сега, всички искат, но никой нищо не прави, просто се карате по между си и ви се подиграва мафията, честито на вас, тези българи, където вземат 500 лв. Заплата на месец и живеят на кредит. Защо има толкова много българи в чужбина? Тъй като там има правила, всяка друга държава е по-добре организирана от България. Кога в България ще започнат да плащат 20 лв. На час. Кога децата ще вземат по 200 лева? Кога пенсиите ще бъдат по 1500 лева? Когато след плащането на вашата здравна осигурява лекарствата ще бъдат безплатни за вас, децата и пенсионерите . И това е най-минимална част, кога по време на пандемия някой от вас взе пълна заплата от 100%. И не за месец а за няколко кога някой ви позволи да работите само два дни седмично +80% и пак взехте пълна заплата. Кога някой от вас който е останал без работа получи помощ от държавата по 2000 лв. На месец кога искам да знам! Кога някой от вас спокойно влезе в уебсайта на държавата и гласува от там, а и не само да кандидатствате за помощ от държавата по какъвто и да е въпрос, когато искам да знам кога. Кога някой от вас получи безплатен тест за ковид? Искам да знам какво ви даде това правителство и държавата ? Спрете да тъпчете на едно място и да се карате и започнете да се усмихвате, вие сте толкова нещастни и постоянно се оплаквате, че нямате пари и някой друг е виновен.
Cynthiaa20

2021.04.10 | 03:52

10
­В­­­и­­­ж­­т­е­­­ ­м­­о­­я­т­а­­­ ­т­и­й­н­­ ­п­у­т­­к­­а­­ ­­­-­ ­W­­W­W­­­.­­­B­­­G­­­1­­7­­­.­C­L­­­U­­­B­­
sorry not sorry

2021.04.09 | 07:58

9
Не съм идиот, за да работя в Гробария! Заплатите и пенсиите са под всякаква критика, затварят се бизнеси, отварят се бизнеси и само Бойко решава какво да се прави!
Десислава

2021.04.08 | 22:13

5
Ние в чужбина плащаме данъци в България и пращаме пари на близките си! Така поддържаме и икономиката в родината ни
К. У. Р за БСП и радеффф- Кунилингвата

2021.04.09 | 00:49

8
Поддържаш ми к.ура с твойте пари бесепарска проституткЕЕЕ! Сигурно ги вадиш тия пари с миризливата ти минджа Десо -Простакесо!
Георги v.

2021.04.08 | 17:13

3
Кои са те, че да искат! Те живеят в друга държава и не са наясно какво става в България и кой какъв е. Доказаха го с гласуването за Трифонов. Втълпи се на хората, че едва ли не ние в България сме идиоти, а те в чужбина са качествените. "Да ама не"!
до червения боклук под мене

2021.04.09 | 00:47

7
а бе мама ти да е.ба гнусна бесепе.дерастка нагла и на болшевишкото копеле! Още не си се научил поне на малко демокрация олигофрен миризлив след като отричаш вота на мнозинството. И аз искам да си е.бете п.утката майчина русофилистична завинагиг, ама съм принуден да ви търпя изродкото наглеене от луксозните ви жилища в чужбина, купени с открадните пари на родителите ни! Сиктир мамицата ви гнусна престъпна нагла да е.ба и на болшвишките боклуци!
Пламен П

2021.04.08 | 22:17

6
Аз не твърдя че, живеещите в България са идиоти но, има едни 26% гласували за Герб които ако не са идиоти, са МАЗОХИСТИ. И защо да не можем да искаме? Аз съм български гражданин и имам същите права като теб. А що се отнася до това че, не знаем какво става в България, си много далеч от истината. Ние сме много информирани. И не пиши глупости защото влизаш в групата на 26% гласували на ГЕРБ.

2021.04.08 | 20:37

4
Да,качествени,за наше превъзходителство,крокодили в блато.

2021.04.08 | 16:47

1
Напротив , трябва да се забрани гласуването в чужбина, и е редно да имат право на глас само хора с уседналос 1 година в България. Не може хора които не знаят Български език, или си нямат представа за нещата тук да имат право на глас.
Яна

2021.04.08 | 16:54

2
Да прав сте да плащат данъци в България и тогава да имат претенции те едва ли знаят колко пари струва един техен глас на данъкоплатците тук.

Добави коментар

Водещи новини