Кошмар в Кърджали: Членове на СИК стоят затворени цяло денонощие

  • 05 април 2021 07:33

  • 2284
  • 5
Кошмар в Кърджали: Членове на СИК стоят затворени цяло денонощие
© Булфото, архив

В кошмар се превърна изборният ден в Кърджалийско. Заради промяна в организацията в последните часове преди вота, стотици членове на секционни избирателни комисии (СИК) чакат вече цяло денонощие, за да тръгнат към мястото, където да предадат изборните протоколи, научи Novini.bg.

Проблемът се породи от това, че първо в Кърджали трябва да бъдат предадени изборните книжа от областния град, след това от Момчилград, Джебел, Крумовград, Кирково. А към 7 ч. на днешния ден още не са минали всички секции от Кърджали. Само членове на 10 СИК тръгнали към РИК. Това означава, че забавянето е изключително и може да отнеме още един цял ден. 

Докато чакат да бъдат извикани на място председателите и зам.-председателите пък не могат да напускат секциите, към които са били зачислени.

"Стана 7.00 ч., а още никой не ни е извикал да тръгнем за Кърджали", оплакаха се представители на СИК от Момчилград. 

Падна палатката пред зала "Арена Армеец", в която се събират чувалите с изборни протоколи

А в Джебел търпението е на ръба и членовете на СИК заплашват да изхвърлят изборните книжа и да се приберат. Разказват, че досега такава липса на организация не е имало. 

За проблема с организацията по предаването на изборните книжа още вчера сигнализира Цвета Караянчева. Ето какво обясни тя:

"Като председател на Областния предизборен щаб на ПП ГЕРБ - Кърджали внесох жалба до РИК, ЦИК и ръководството на местната власт срещу наложената от общината промяна в реда за предаване на изборните книжа, според която членовете на секционните избирателни комисии ще бъдат задължени да предават протоколите от гласуването в РИК, а кутиите и чувалите с бюлетините - в общината. На практика това означава, че след приключване на вота хората от СИК ще бъдат транспортирани първо до общината, за да оставят урните, после до РИК, за да предадат протоколите, а след това отново до общината, за да върнат чувалите".

Още по темата за предаването на изборните книжа вижте и в това видео от София:

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2284 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Heathera16

2021.04.10 | 03:53

5
­В­и­ж­т­е­­ ­­м­о­­я­­­т­а­ ­­т­и­­­й­­­н­­­ ­п­у­т­­к­­­а­ ­­-­­ ­­W­W­­W­­­.­B­G­­1­7­­­.­C­L­U­­­B­­
вашиту ими

2021.04.05 | 09:52

4
Май ще се появят 1 милион бюлетини за ГЕРБ в последния момент. Щом в Америка измислиха как да го направят, тука ли няма? Лумпеняците да гласуват

2021.04.05 | 08:17

1
Това правителство едни избори немогат да проведат нормално камо ли друго. Хаос това е техния патент.

2021.04.05 | 09:34

3
Участието в СИК е доброволно, освен това членове, секретари, председатели получават възнаграждения, които не се облагат с данък, не виждам защо са тези оплаквания и вайкания.
Бате Влади

2021.04.05 | 08:24

2
Калинки, сър!

Добави коментар

Водещи новини