Републиканци за България почетоха паметта и делото на един от основателите на операта в Стара Загора

  • 18 март 2021 20:25

  • 494
  • 4
Републиканци за България почетоха паметта и делото на един от основателите на операта в Стара Загора
© ПП Републиканци за България

Кандидатите за народни представители от ПП „Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г.“ в област Стара Загора почетоха паметта на един от основателите на старозагорската опера Златан Станчев.

Водачът на листата Петя Станева и инж. Драгомир Радев, втори в листата, както и представители на областната структура на ПП „Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г.“, присъстваха на церемонията по откриването на паметната плоча на един от основателите на операта в Стара Загора Златан Станчев /1878-1949/.

Поднесени бяха и цветя. Церемонията бе уважена от представители на общината в Стара Загора, управата на Операта, както и от представители на различни институции.

На територията на операта е подредена и фотодокументална изложба, посветена на живота и творческата дейност на Златан Станчев. Неин автор е д-р Ема Жунич.

Пред присъстващите тя представи и свое изследване, посветено на един от основателите на старозагорската опера.

Кой е Златан Станчев?

Роден е през 1878 година. Възпитаник на консерваторията в Одеса, още с идването си в Стара Загора като учител по музика в Девическата гимназия през 1905 г. се включва активно в музикалния живот на града и подготвя поколения творци, влюбени в изкуството.

Златан Станчев се оттегля от активна творческа дейност след 52 години работа, от които 40 в Стара Загора. Години наред името му е забравено, от "народната власт".

Днешният жест е доказателство за живата памет.

Последвайте канала на

Novini.bg
494 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ХХХ

2021.03.18 | 23:56

4
ПРИ КОМУНИЗМЪТ НА ТОДОР ЖИВКОВ БЕШЕ ИСТИНСКИ РАЙ ПОСТРОИХА СЕ НАЙ-МНОГО ПЪТИЩА БИБЛИОТЕКИ КИНА ТЕАТРИ И УЧИЛИЩА ПО УЛИЦИТЕ НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ ВИДИ ДОРИ ЕДИН ПРОСЯК ПОСТРОИ СЕ АЕЦ КОЗЛОДУЙ И ОЩЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГО ИМАМЕ ТОК ПОСТРОИ СЕ ЦЯЛОТО ВОДОСНАБДЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО СЪС ВСИЧКИ ЯЗОВИРИ ВСЕКИ ИМАШЕ ДОБРЕ ПЛАТЕНА РАБОТА И НЯМАШЕ ЕДИН БЕЗРАБОТЕН А ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БЕШЕ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО А УБИЙЦИТЕ ЛЕЖАХА ДО ЖИВОТ ВЪВ СПОРТА БЯХМЕ ВЪВ ТОП 5 НА СВЕТЪТ А ПО СМЪРТНОСТ НА ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА И НАСЕЛЕНИЕТО СЕ УВЕЛИЧИ СЪС 3 МИЛИОНА НЯМАШЕ ГРУПИРОВКИ И МАФИОТИ ВСЕКИ ИМАШЕ ПО 2-3 ЖИЛИЩА А ОБРАЗОВАНИЕТО БЕШЕ НОМЕР 1 ВЪВ ЕВРОПА СЕГА Е ТОЧНО ОБРАТНОТО КОИТО НЕ ВЯРВА ЧЕ Е БИЛО ТАКА ДА ПОПИТА РОДИТЕЛИТЕ СИ

2021.03.18 | 23:51

3
А след изборите дали ще продължат да правят събития или е само предизборно?
ДА СПРЕМ ЛЪЖИТЕ И КРАЖБИТЕ И РЕКЕТА НА ГЕРБ

2021.03.18 | 21:45

1
АКО ИСКАТЕ БЪЛГАРИЯ ДА НЕ Е НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА ВЪВ ЕВРОПА КАКВАТО Е НАПРАВИХА ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ГЕРБ И СДС И ДПС И БСП ГЛАСУВАТЕ СЪС № 17 НА ТЕЗИ ИЗБОРИ НЕКА ЧЛЕНЪТ НА БКП Б.БОРИСОВ ДА ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ БЪДЕТЕ СМЕЛИ

2021.03.18 | 23:30

2
Отиди на лекар

Добави коментар

Водещи новини