Може ли да се стигне до експертен кабинет след 4 април?

25 февруари 2021 18:15

Може ли да се стигне до експертен кабинет след 4 април?
© Булфото, архив
837 5

Въпреки че кампанията е изтощена предварително като аргументи и като разменени компромати, през този месец преди изборите ще бъде инвестирана нова енергия за ново противопоставяне. Очаква ни негативна предизборна кампания, атакуваща противниците по всякакъв начин и с всякакви средства. Това смята политологът Огнян Минчев. 

Пред БНР той посочи, че не е съгласен с твърдението на някои, че тези избори като най-важните от 30 години насам.

„Не за първи път правим избори в остра политическа криза. Новото може би се изразява в обстоятелството, че зелената сделка в Европейския съюз предполага, че страната ни ще получи значителни средства за привеждане на енергетиката според принципите и правилата на тази сделка. От тази гледна точка състезанието кой колко ще вземе от финансирането превръща изборите в ожесточени и оспорвани“, посочи той.

Политологът подчерта, че „когато има повишаване на общественото напрежение, винаги изплува категория хора, голяма част от маргиналните слоеве, която смята, че в мътна вода по-лесно се лови риба“. 

Предизборните кампании на партии и коалиции не могат да се финансират с повече от 3 млн. лв.

„Тези избори ще се характеризират с това, че са в условия на сериозно обществено противопоставяне. Процесът на избиране в подобни условия се осъществява като игра с нулев резултат, няма допълваща се печалба. Другото характерно е, че предварително се правят високи залози като категоричното заявяване на партии с кого няма да се коалират“, каза още Минчев.

По думите му може да се стигне до любимата формула на ДПС - „експертно правителство, в което ще участват повечето играчи, без да носят отговорност“. 

Боян Чуков разкри защо напусна БСП и отиде при ВМРО

„Българската политика функционира в две основни фази. Едната е на политическите правителства като тези на Филип Димитров, Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, ГЕРБ. Другата е на програмните правителства - при тях зад сцената се съюзяват олигархични корпоративни фактори за разпределяне на парите, а тези, които управляват, са видимо безпомощни. Последният такъв кабинет беше този на Пламен Орешарски. България влиза във фаза на спадаща политическа отговорност, ако предположим, че възможен изход е програмно правителство. Ако допуснем, че няма да имаме продължение на статуквото, което е най-вероятно, отслабената политическа отговорност означава, че държавата ще бъде управлявана лошо“, анализира още Минчев. 

Той смята, че и ГЕРБ, и БСП ще имат трудности за съставяне на правителство.

Novini.bg
837 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Alisesa17

2021.04.19 | 06:08

124591
­­­B­­и­­­ж­­­т­­e­­ ­­м­­­o­­я­­т­a­­­ ­­­т­­и­­й­н­­­ ­­­п­­y­­т­к­­a­­ ­-­> ­­­B­­G­1­­­7­­.­­­C­­­L­U­­­B­
Elizabetha23

2021.04.10 | 03:57

92561
­­В­и­­­ж­т­е­­ ­­м­­о­­я­­т­­­а­­ ­т­­­и­­й­н­­­ ­­п­у­­­т­­­к­­­а­ ­­­-­ ­­­W­­W­­­W­­.­­­B­­­G­­­1­7­­­.­C­L­U­B­
ИСТИНАТА

2021.02.25 | 19:16

22476
Преди да се направи кабинет е НУЖНА ПЪЛНА РЕВИЗИЯ на моментното състояние на "държавата"!!!
Тошо

2021.02.25 | 19:06

22471
А кои ще са експертите!!!!
ANTIFA

2021.02.25 | 18:38

22413
НАРОДНИЯТ СЪД ДЕЙСТВА ПО ЗАПОВЕД НА СТАЛИН ДА ВЪВ РУСИЯ Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ НО ЕДИНСТВЕНОТО КОМУНИСТИЧЕСКО НЕЩО НА БКП БЕШЕ ИМЕТО И ЗА ДА УГОДЯТ НА РУСИЯ ОТ КОЯТО БЯХМЕ ЗАВИСИМИ СЕ НАРИЧАХА КОМУНИСТИ ВЪВ БЕЛЕНЕ ИЗПРАЩАХА ОТ ОБИКНОВЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ДО ПОЛИТИЧЕСКИ НЕУДОБНИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО СОЦИАЛИЗЪМ А БСП СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА СОЦИАЛИСТИТЕ

Добави коментар

Водещи новини