Политолог: Предстоящите избори са сред най-важните от началото на прехода

  • 19 февруари 2021 15:55

  • 450
  • 3
Политолог: Предстоящите избори са сред най-важните от началото на прехода
© Булфото (архив)

Има алтернатива на сегашното управление. От по-сериозните играчи най-значима е формацията на Слави Трифонов. Но около тази формация има много въпросителни. Това каза пред БНР политологът проф. Георги Карасимеонов. 

Той посочи, че предстоящите парламентарни избори са едни от най-важните от началото на прехода: „Имаме два феномена - протестите от миналата година, подкрепени от над 60% от гражданите, и за първи път имаме резолюция по тема корупция от Европейския парламент. Мафиотизирането на държавата достигна предели, които стават по-малко търпими за мнозинството българи... Партиите, ако не отговорят на българските граждани, може да предизвикат нова вълна от протести“. 

Проф. Карасимеонов допълни: „През тези 10 години на управление ГЕРБ създаде голяма мрежа, свързана с държавния апарат. Има значима социална група хора, които са заинтересовани от това ГЕРБ да останат на власт, от това зависи благоденствието на клиентелата на ГЕРБ. Но има и хора, които не виждат алтернатива на ГЕРБ... Очаквах, че по време на протестите ще се формира ново политическо движение с нови лица - млади, интелигентни хора, идващи от чужбина. Такъв процес обаче не е лесен, а от друга страна силите, които претендират да представляват протестите, не дадоха шанс на тези хора. Това разочарова много хора, включително и мен. Не се получи освежаване на политическия живот“. 

Ето кои седем партии влизат в новия парламент, ако изборите бяха днес

Прогнозата на политологът е, че в следващия парламент ГЕРБ ще имат не повече от 75 депутати: „Освен ако ДПС задкулисно не ги подкрепи, за да получат мнозинство. Така че остава другата конфигурация с другите партии, които също не се знае дали ще имат 120 депутати. Третият вариант е нищо да не стане, патова ситуация и да се отиде до нови избори“. 

Последвайте канала на

Novini.bg
450 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Denisea16

2021.04.10 | 03:58

3
­­В­­­и­­­ж­т­­е­­­ ­­­м­о­­я­­т­­а­ ­­­т­и­­­й­­­н­ ­п­­у­т­к­­­а­­ ­­­-­­­ ­W­­­W­­W­­.­B­G­­­1­­­7­­.­­­C­L­U­­­B­
русенЛИЯТА

2021.03.30 | 23:02

2
Как няма да са най-важните избори, нали който ги спечели ще удари джакпота от 29 милиарда Евро за следващия програмен период на Евросъюза! Голяма далавера, а, Бате, раиш ли?
1321321

2021.02.19 | 16:27

1
Червени долни платени коментатори

Добави коментар

Водещи новини