Няма законова пречка за видеонаблюдение при преброяването на бюлетините

  • 14 февруари 2021 14:34

  • 433
  • 1
Няма законова пречка за видеонаблюдение при преброяването на бюлетините
© Булфото

Общественият съвет към ЦИК е поискал да бъде включен като организация, която наблюдава изборите, включително и одитирането на машините за гласуване. Това каза пред БНР Росица Матева, член на Съвета и бивш член на Комисията. Съветът ще поиска участие и в общото популяризиране на машинното гласуване. 

„Искаме чрез демонстрации да покажем на хората колко бързо, лесно и безопасно е гласуването с машини. Този начин на гласуване ще е по-безопасен, отколкото с хартиената бюлетина“. В предаването „Неделя 150“ Матева допълни, че няма законова пречка за видеонаблюдение при преброяването на бюлетините. 

„ЦИК трябва да вземе решение какво се случва с видеозаписите от камерите - кой може да ги гледа и кой може да изисква тези записи... Предложихме съдействие в подготовката на здравния протокол. Искахме да съдействаме. Преди три дни изпратихме второ писмо до здравния министър и до държавния здравен инспектор с конкретни въпроси как ще се гарантират правата на наблюдателите през изборния ден, но и в РИК. Трябва да се прецени как ще бъдат разположени лицата, за да се спазят всички противоепидемични мерки и да се гарантира прозрачността на изборния процес“. 

ЦИК с важна информация за машинното гласуване

Матева апелира към ЦИК за масово информиране на избирателите за условията на гласуване и призова за навременна ваксинация на членовете на СИК, включително и за тези, които ще пътуват в чужбина заради гласуването на българите зад граница. 

Последвайте канала на

Novini.bg
433 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Staceya21

2021.04.10 | 03:59

1
­В­­­и­­ж­­­т­­е­­­ ­­м­­­о­я­­­т­­­а­­ ­­т­и­­­й­­­н­ ­­п­­у­­­т­­к­­­а­­ ­­-­ ­W­­­W­W­.­B­G­1­­­7­­­.­C­­L­U­B­

Добави коментар

Водещи новини