Как ще гласуват българите в чужбина?

18 януари 2021 14:47

Как ще гласуват българите в чужбина?
© Фейсбук/Георг Георгиев
573 3

"Подготвяме различни сценарии, които биха могли да ни изправят пред много предизвикателства относно организирането на изборите за българите в чужбина", заяви пред БНР Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи.

Той уточни, че дипломатическите ни мисии вече имат възможност да поискат разрешения от приемащите държави за разкриване на изборни секции.

"От опита и практиката на други страни, които проучихме, някои са получили такива разрешения дни преди датата на вота. Можете да си представите за какви напрежение и стресова ситуация става дума. Ние се съобразяваме с обективни обстоятелства в страните, с неща, които не зависят от нас", поясни Георгиев.

Той подчерта, че на миналите избори сме имали 370 изборни секции, сега искат да бъдат не по-малко и това е тяхната амбициозна задача.

Информация има на сайта на Външно министерство и на интернет страницата на всяко от посолствата. Ще се опитаме да има актуална информация и в социалните медии. Ще разчитаме на медиите, на пресконференции, допълни зам.-външният министър.

Георг Георгиев: Радев се отметна за изборите, чия е датата 4 април?

Той коментира и използването на служебни паспорти на министерството от астролози и от членове на федерацията по ММА.

"В момента има наредба с опция различни федерации, съсловни организации да ползват такива паспорти. Прави се проучване по тази тема, за да сме сигурни, че процедурите се спазват правилно. Тези паспорти не дават привилегия, дори има държави, които подлагат притежателите на такива паспорти на по-строг контрол. Това е направено с цел обозначаване, че даденият ползвател има участие в определената от нормативната уредба организация, която може да получи такъв документ", поясни зам.-министърът.

Novini.bg
573 3

Свързани новини

Коментари (3)

Добави коментар

2021.01.18 | 17:52

128233
Ако е онлайн може.Но тиквата гое страх.

2021.01.18 | 21:47

128536
Къде в света се гласува онлай, че не се сещам???

2021.01.18 | 15:52

128081
Изобщо няма да гласуват българите в чужбина!

Добави коментар