Румен Радев: Няма идеални избори, но нарушенията у нас са недопустими

  • 09 декември 2019 13:38

  • 3424
  • 17
© Novini.bg

На всички ни е ясно, че в демократичния свят няма универсални избори, които да водят към идеални избори. Идеални избори няма. Но проблемът е когато нарушенията в изборния процес излязат от общоприетите обществени рамки, тогава всички ние трябва да си извлечем сериозни поуки. Това обяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в началото на срещата си с представители на Централната избирателна комисия, на отговорните институции за провеждането и организацията на местните избори тази година, предаде репортер на Novini.bg

,,Отклонения можем да дискутираме много дълго време относно недействителните бюлетини, които са с неприемливо висок процент за общински съветници. Има също много сгрешени бюлетини, има разминавания в избирателните списъци. Имаме и проблеми със спазването на закона от социологическите агенции и от медиите, които влияят на мнението на гражданите. По отношение на недействителните бюлетини мога да кажа, че спасението е в машинния вот. Така както банкоматът не те пуска да получиш исканата сума, без да минеш целия цикъл, така и машината предоставя логически механизъм, който не те пуска да отбележиш преференция, без да си отбелязал другото квадратче. От огромен интерес е какво означава недействителна бюлетина и от какво се поражда: невежество, незнание, погрешно задраскване или манипулация от страна на СИК. Защото в Ютюб се въртят клипове, където се дават инструкции как да се произвеждат недействителни бюлетини там, където кандидатът или партията са неудобни'', отбеляза още държавният глава.

,,Да, машинното гласуване струва пари, но това е начин да решим проблемите с преброяването на бюлетините, с обобщаването на резултатите и борбата с недействителните бюлетини. Не на последно място трябва да се ускорят и темповете по работата  и с електронното гласуване'', допълни Радев.

Румен Радев и ЦИК ще анализират местните избори

Според Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на дейността около изборния процес трябва да е завършила поне шест месеца преди парламентарните избори.

,,Шест месеца преди следващите избори всичко трябва да е по местата си: да бъдат завършени законовите промени, машините да са доставени, сертифицирани, организационни промени да бъдат завършени. Да върви процесът по обучение, тестове, верификация на софтуер. В началото на следващата година този процес трябва да започне категорично'', заяви държавният глава.

По думите на президента корпоративният вот и купеният вот са най-трудни за преодоляване.

,,Няма никакви съществени разлики в това отношение от изборите през 2015 г. и тези от 2019 г. Усещането на хората е, че тус се върти индустрия за десетки милиони. Това е срамно да се случва в европейска държава в XXI век'', добави той.

,,Трябва да вървим към категорично увеличаване на тежестта на наказанията: и административни, и като криминални престъпления. Трябва да търсим дали ще променяме и съотношението и как ще ги класифицираме: кои са административни нарушения, кои криминални престъпления, защото това е престъпление срещу демокрацията'', коментира още държавният глава на България.

По време на срещата президентът Радев сподели, че в петък е получил сигнал от директора на училище в ''немалък град'' за ''арогантна агитация в класната стая пред целия учителски състав''. Той обяви, че е изпратил въпросния сигнал до прокуратурата.

,,Важното е да сме организирани. Имаме ерозия в изборния процес и нашата задача е да върнем вярата в изборите и оттам в институциите'', посочи Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Последвайте канала на

Novini.bg
3424 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар

2019.12.09 | 16:23

17

А за катастрофата на дъртия вампир(баща ти)колко плати за да потулиш случая

Зелен Резидентски Чорап

2019.12.09 | 15:25

16

Мунчо, млък!
България не е Руска казарма.

Боже, до кога ще търпиме антибългари да ни дават акъл.

бай Симо

2019.12.09 | 15:24

15

Фат-мака рецитира подаденото му от Кака Ку-ри безпогрешно и нагло!!!
Безскрупулен нагаждач и родоотстъпник, един ден трябва да бъда заточен в Сибир...или просто натирн в Русия, достатъчно му е там да се навре в някой колхоз.

Десапростакеса

2019.12.09 | 15:24

14

Ей фатмак, ако продължсваш да се излагаш ще те напусна и ще се върна при Дългия Чалгар, и той вече е политик, така че ме устройва. А и той ме ломбуркаша по-хубаво!

2019.12.09 | 15:07

13

Рупа ли рупа

30г. седесарски изборни шашми,

2019.12.09 | 14:09

7

друг народ няма да търпи това, а ние до кога ще храним сините търтеи?

Кире,смени този лайноразносвач

2019.12.09 | 15:03

12

.И.Д.И.О.Т ПОД НАЕМ НА КИРЕ КОНТРАБАНДАТА ПАК СИ ДЪВЧЕ ПАМПЕРСА и вони на позитански нужник

2019.12.09 | 14:57

11

Цървулане,цървулане

2019.12.09 | 14:55

10

Я кажи за двете длъжнасти за деса как я избра

Сега да видим

2019.12.09 | 14:11

8

Опитах се да публикувам два пъти мнението си но не го харесаха опорните точки на сайта ви - не искате критики към президента

2019.12.09 | 14:45

9

ИМА ТЪПОМЕР И КАТО НАДВИШИШ НОРМАТА НЕ ПУСКА КОМЕНТАРА

Седесарската мафия се окопа

2019.12.09 | 14:07

6

за 30-те години "Само СДС", няма да даде властта без бой, закон доказан през вековете.

Добави коментар

Водещи новини